04 may 2022, 17:00 views 28792
04 may 2022, 17:00 views 28792

Cotiujeni - satul întemeiat de arcași

În acest an satul Cotiujeni aniversează 418 ani de la prima atestare documentară. Cotiujeni este un sat şi comună din raionul Briceni aflat la o distanţă de 12 km de oraşul Briceni.

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3505 oameni. Satul Cotiujeni este aşezat într-o regiune naturală pitorească: o baltă bogată în apă ce vine din rîul Vilia, pădurea seculară la o distanţă de numai 3 km, cîmpuri bogate cu cereale, zarzavaturi, livezi cu fructe, păşuni. Relieful satului reprezintă un şes cu stînci din piatră, care înconjoară localitatea din partea de nord-est şi sud-est. În sat sunt 4 fîntîni arteziene şi 450 fîntîni particulare, un izvor.

Prima atestare documentară a satului Cotiujeni datează din aprilie 1603, cînd aşezarea, cu loc de moară, este întărită lui Nichifor mare vătav de Vaslui. Legenda spune că temelia lui a fost pusă de nişte cete de arcaşi şi răzeşi, care, pentru slujbă credincioasă, au primit această moşie ca să-şi întemeieze gospodării. Printre primii locuitori a fost un răzeş pe nume Gaşcu, care se ocupa cu confecţionarea cotiugelor de plug. De aici, probabil, se trage şi denumirea satului - Cotiujeni.

Aceste locuri au fost populate din vechime. O vatră a unei vechi aşezări se află la vest de actulul amplasament al Cotiujenilor, pe malul drept al unui pîrîiaş care se varsă în r. Vilia. Arheologii au depistat aici cioburi de vase de lut, oase de animale, unelte de piatră ş. a. obiecte. Aşezarea ţine, după părerea savanţilor, de cultura Noua a epocii tîrzii a bronzului (sec. XIII î. Hr.). Însă vatra aceasta a fost părăsită, probabil din cauza incursiunilor nomazilor. Abia în secolul II pe aceste locuri s-a format o nouă aşezare umană. Locuitorii ei lucrau ogoarele, creşteau vite, se îndeletniceau cu meşteşugurile. Aşezarea a fost distrusă în urma invaziei hunilor, în anul 376, dovadă sînt cîteva movile mari, care nu sînt altceva decît mormintele războinicilor.

În prezent ocupația principală a localnicilor este agricultura. Întreprinderile agricole din sat cît şi gospodăriile ţărăneşti cultivă grîu, porumb, răsărită, soia, orz, mălai, legume şi fructe. Populaţia satului creşte vite mari-cornute, ovine, porcine şi păsări. Satul este aprovizionat cu gaz natural şi telefonizat. În sat funcţionează o moară, oloiniţa, brutăria, 8 magazine. În sat activează grădiniţa de copii, şcoala medie, casa de cultură, 2 biblioteci, centrul medicilor de familie, oficiul poştal, stadion.

În 1784 la Cotiujeni a fost ridicată din lemn Biserica Sf. Ierarh Nicolae. În 1898 a fost terminată construcţia bisericii din piatră. Biserica este un monument istoric al satului.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1734
Populația:
1084 locuitori

Hruşca este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frunzăuca și Hruşca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Camenca și la 177 km de Chișinău. Populaţia satului Hruşca alcătuia 1084 de oameni în anul 2011. Satul Hrușca a fost atestat documentar în anul 1734.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.