05 october 2016, 11:05 Studing traditions of national costume views 10224
Depuneri de flori la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”
05 october 2016, 11:05 Studing traditions of national costume views 10224

Depuneri de flori la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”

Depuneri de flori au avut loc astăzi, 9 mai, şi la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni", acolo unde s-au dat cele mai sângeroase lupte în timpul operaţiunii Iaşi - Chişinău. Deşi de atunci au trecut mai mult de 70 de ani, oamenii care au venit să comemoreze victimile războiului, spun că rănile încă nu s-au cicatrizat.

Situat pe malul drept al râului Nistru, Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni" a fost ridicat la peste 40 kilometri distanță de Chișinău în memoria ostașilor care au căzut pe câmpul de luptă în 1944, în cadrul operațiunii Iași - Chișinău. Potrivit istoricilor, luptele de la Șerpeni au fost unele dintre cele mai sângeroase, unde și-au pierdut viața peste 11 mii de oameni.

Sute de oameni au venit pe parcursul zilei pentru a depune flori în amintirea celor care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de luptă. Potrivit primarului, niciunul dintre veteranii din localitate nu mai este în viaţă.

În aprilie 1944 trupele frontului III ucrainean au forţat râul Nistru, creând pe malul drept o serie de capete de pod. După o sută de zile de lupte, pe 18 august, pentru a induce în eroare trupele germane, comandamentul sovietic a ordonat trecerea la ofensivă a unităţilor aflate pe capul de pod Şerpeni, atrăgând asupra sa focul artileriei germane.

Câteva zile mai târziu, la 24 august 1944 a fost eliberat oraşul Chişinău.

Source: trm.md

Keywords:

Şerpeni , Ziua Victoriei , flori

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
4790 locuitori

Sărata-Galbenă este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cărpineanca, Valea Florii, Coroliovca, Brătianovca și Sărata-Galbenă. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 51 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4790 de oameni. Satul Sărata-Galbenă a fost menționat documentar în anul 1609 cu denumirea Răurești.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.