06 february 2022, 11:00 views 62397
06 february 2022, 11:00 views 62397

Zăbriceni – un centru spiritual din nordul Moldovei

Zăbriceni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zăbriceni și Onești. Satul Zăbriceni este situat la o distanță de 16 km de orașul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și la 218 km de Chişinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 1230 de oameni.

Prima atestare documentară a satului Zăbriceni (în actul original Zubriceni) din ținutul Hotin, datează din 17 aprilie 1429, fiind dăruit de Alexandru cel Bun lui Radu grămătic pentru slujbă dreaptă și credincioasă. La 7 martie 1528 domnitorul Petru Rareș dăruia logofătului Toader cîteva sate printre care și Zubriceni. Documentul specifică că satul a ajuns să fie domnesc, după ce a fost dăruit de Marica, fata lui Hîncu paharnic, lui Bogdan voievod. În 1621 a patra parte din satul Zubriceni a fost cumpărată de Gheorghiță Jora pentru 100 de ughi de galbeni de la mănăstirea Sf.Sava. La 1628 părți din satul Zubriceni vor fi tot în stăpînirea lui Gheorghiță Jora, care însă schimba la acea dată cu Solonca Pilipovschi o pătrime din Bliscinăuți cu o pătrime din Zubriceni. În 1632 copiii lui Simion Jora își împart moșiile printre care și satul Zubriceni. Cu timpul, părți din Zubriceni au ajuns din nou în posesia mănăstirii Sf.Sava, fiind zălogite de proprietari pentru obținerea banilor.

În perioada sovietică satul Zăbriceni era sediul gospodăriei colective „Miciurin”. În sat activa școala medie, casa de cultură cu instalație de cinematograf, bibliotecă, ambulatoriu, spital, farmacie, creșă, moară, oficiu poștal, librărie, magazine.

Mănăstirea „Naşterea Domnului” din satul Zăbriceni, a luat fiinţă pe data de 4 august 1999, în ziua de pomenire a Sfîntului Mucenic Foca, fiind amplasată pe teritoriul fostului sanatoriu de odihnă şi tratament „Albinuţa”. Aici s-a stabilit un grup de 8 fraţi, în frunte cu egumenul Damian, stareţul schitului „Sf. Mc. Vichenitie şi Dorimedont” dependent de Mănăstirea Noul Neamţ, de la Chițcani.

Pe lîngă Mănăstire, cu binecuvîntarea şi străduinţa episcopului Dorimedont, a fost înfiinţat Liceul Teologic de băieţi „Sfîntul Sfinţit Mucenic Foca”, care şi-a început activitatea în septembrie 1999.

În anul 2004 pe teritoriul Mănăstirii s-a înfiinţat Facultatea de Teologie Pastorală din Edineţ - o instituţie superioară de învăţămînt. Biblioteca teologică a facultății este cea mai mare din Moldova cu peste 12.000 de cărţi şi peste 60.000 de volume în format electronic. Şcolile teologice au şi un site pe internet unde este găzduită şi pagina Mănăstirii.

În 2007, Seminarul Teologic Liceal a fost reorganizat şi a primit numele "Episcopul Dorimedont", în cinstea fondatorului lui.

Keywords:

Moldova , localitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1673
Populația:
10465 locuitori

Glodeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Glodeni. Amplasat în nord-vestul republicii, în lunca Prutului, oraşul Glodeni este situat la o distanţă de 168 km de Chișinău. Conform datelor recensăm]ntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 10465 de locuitori. Prima menţiune documentară a satului Glodeni dateză din anul 1673.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.