29 december 2015, 11:37 views 8080
Apa - un lux pentru locuitorii din Novaia Nicolaevca
29 december 2015, 11:37 views 8080

Apa - un lux pentru locuitorii din Novaia Nicolaevca

Locuitorii din Novaia Nicolaevca, Ungheni, sunt nevoiţi să aducă apă de la câţiva kilometri, după ce majotatea fântânilor au secat din cauza secetei. Mai mult, deşi s-au cheltuit milioane de lei pentru construcţia unui apeduct, dar şi a unui sistem de canalizare, acestea aşa şi nu au fost puse în funcţiune.

Deşi are fântână în pragul casei, mătușa Eugenia este nevoită să aducă apă de la câțiva kilometri distanţă. Bătrâna spune că în majoritatea cişmelelor din localitate, apa nu este bună de băut.

Deşi fiecare sătean este conectat la apeduct, oamenii beau apă de la singurul izvor din localitate, aflat la marginea satului.

„Fiecare al doilea om din sat se plânge că are probleme cu sănătatea. Numai din cauza apei necalitative din fântâni", afirmă Valeriu Foșnea, locuitor.

„Oamenii deja sunt la limita răbdării. Ne-au dat apă vara ca testare, dar nu a fost încheiat niciun contract. E foarte dificil. Oamenii adună apă de ploaie pentru necesităţile tehnice", susține Ina Șumeico, locuitoare.

Autorităţile locale spun că deocamdată, sistemul de alimentare cu apă nu poate fi conectat, deoarece nivelul râului Prut a scăzut din cauza secetei.

„Avem o scrisoare primită de la Costeşti-Stînca în care ni se spune că au fost efectuate lucrări de reabilitare a barajului şi a fost micşorat nivelul apei. S-a discutat ca să fim luaţi la gestiunea unei întreprinderi din România. Asta ar însemna ca ei să ne aprovizioneze cu apă de la Iaşi", declară Valentina Grosu, primar.

În satul Novaia Nicolaevca locuiesc 200 de oameni. Aceasta este una dintre cele 12 localităţi în care au fost construite apeducte moderne din fonduri europene.

Source: trm.md

Keywords:

apa , Ungheni , deficit

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
862 locuitori

Tartaul de Salcie este un sat şi comună din raionul Cahul. Tartaul de Salcie este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cahul și la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 862 de oameni. Satul Tartaul de Salcie a fost menționat documentar în 1811.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.