20 may 2014, 11:02 views 17673
Conacul boieresc din Temeleuţi riscă să dispară
Photo: trm.md
20 may 2014, 11:02 views 17673

Conacul boieresc din Temeleuţi riscă să dispară

Conacul boierului Meleghi din satul Temeleuţi, raionul Floreşti este unul din monumentele istorice care riscă să dispară, dacă nu va fi restaurat. Pereţii clădirii în două nivele şi subsolul mai sunt încă în stare cît de cît bună, fapt ce ar permite reconstrucţia clădirii în parametrii originali. Totodată, s-a păstrat extrem de bine şi utilajul morii, la care se producea făina de grîu şi porumb pe timpul boierului.

Conacul a fost construit de boier la începutul secolului XX. În anii 1903-1908, a fost înființat și un parc de 3,8 hectare, în care creșteau mai mult de 50 de specii de copaci și arbuști. 40 dintre acestea erau specii exotice aduse din Canada, America și Caucaz. Din arborii seculari ai parcului au rămas puțini pînă astăzi. Au crescut multe specii invazive, luînd locul celor decorative.

Parcul ce înconjura conacul era format din specii de arbori pe care, pe atunci, își puteau permite să-i planteze doar pe lîngă conacele boierești construite de arhitecți străini. Se presupune că boierul obișnuia să aducă puiet de arbori din țările în care călătorea.

Conacul deținea un complex de clădiri. Avea reședință de iarnă și de vară. Odată cu venirea sovieticilor în Basarabia, clădirile conacului au fost demolate. S-a păstrat doar clădirea bucătăriei, care a servit ca bloc administrativ pentru gospodăria agricolă din localitate. Apoi a fost transformată în școală și, în cele din urmă, în muzeul satului.

O mare parte din gardul din fontă ce înconjura altădată conacul a fost furat, ceea ce permite accesul pe teritoriul parcului. La fel, și clădirea rămasă a fost devastată, fiind sustrase ușile, ferestrele, podelele, unele elemente ale acoperișului. Aceasta a dus la degradarea construcției, iar din cauza ploilor au fost avariate planșeele.

Autoritățile locale au un plan de restabilire a parcului dendrologic, pentru care au elaborat și un proiect. Suma necesară pentru efectuarea lucrărilor se ridică la un milion de lei, iar cererea pentru susținerea financiară a proiectului a fost depusă la Fondul Ecologic Național.

Moara boierului Meleghi, ce funcționează perfect și astăzi, ar fi unica cu un astfel de utilaj în Republica Moldova. Pe timpul boierului, aceasta funcționa pe bază de păcură, iar astăzi - cu ajutorul unui motor electric.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
356 locuitori

Socola este un sat din cadrul comunei Vadul-Raşcov, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul se află la o distanță de 9 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Socola este atestat documentar în 1586.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.