30 may 2016, 12:15 views 11626
Festivalul Covorului Moldovenesc în satul Mihăileni
30 may 2016, 12:15 views 11626

Festivalul Covorului Moldovenesc în satul Mihăileni

Zeci de meşteri populari din raionul Rî şcani se întî lnesc la a II-a ediţie a Festivalului Covorului Moldovenesc. Evenimentul se desfăşoară în satul Mihăileni.

Participanţii au amenajat o "casă mare", şi-au expus lucrările lor şi vor să le arate celor tineri cum se ţese un covor.

Vizitatorii au fost întî mpinaţi cu dansuri și cî ntece de către ansamblurile folclorice locale.

Participanții au adus covoarele cele mai vechi, pe care le-au moștenit de la străbunii lor>

"Covorul din față are 200 de ani, de la străbunica Evuța, covoarele de la bunica Varvara, iar pe aceste covoare eu le țes. Ăsta are 100 de ani, se numește "Cucoanele", tot este de la bunica".

"Iată așa fel de șervet la botez. Pentru nuntă, mireasa trebuia numaidecî t să coase o batistă pentru mire, ornamentată".

Cum unele covoare au chiar și două sute de ani, una dintre participante la acest festival ne-a explicat cum trebuie întreţinute:

"Le păstrezi, le scoți vara, le însorești, dar să nu pătrundă tare soarele".

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

"Scopul nostru este pî nă la urmă să readucem în circuit covorul nostru moldovenesc. Fiecare gospodărie, fiecare mahală, a găsit un covor lăsat, care are o istorie, și l-a adus aici să îl expună", a declarat directorul general Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Diana Dicusară.

Primarul satului s-a declarat mulțumit de acest festival, mai ales că acesta a atras foarte mulți tineri.

"Pentru noi este un meșteșug care deja dispare și vrem să-l renaștem. Ne bucurăm că se ocupă și familii tinere cu țesutul covoarelor", a menţionat primarul satului Mihăileni, Valerian Cecan.

Cel puțin 300 de oameni au admirat creațiile meșterilor populari. Festivalul covoarelor este la a doua ediție în raionul Rî șcani. Anul trecut, acesta a fost organizat în satul Zăicani.

Reamintim că informații exhaustive despre Alesul covoarelorŢesutul popular decorativBroderiiCroşetareÎmpletitul din salcieÎmpletitul din paieÎmpletitul din pănuşi de porumbÎmpletitul din papurăPrelucrarea artistică a lemnuluiPrelucrarea artistică a pietreiCeramica popularăPrelucrarea artistică a pielii şi a blănurilorPrelucrarea artistică a metalelor pot fi vizualizate la compartimentul «CULTURA» - Мeşteşuguri populare al proiectului moldovenii.md.

Source: www.publika.md

Keywords:

covoare , Festival , sat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
1105 locuitori

Slobozia-Şirăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Slobozia-Şirăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1105 oameni. 

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.