26 december 2022, 17:00 views 33710
26 december 2022, 17:00 views 33710

O călătorie la Ocniţa

Raionul Ocniţa este situat în nordul Moldovei, iar noi v-am povestit despre unul dintre satele sale - Naslavcea, care este şi cel mai nordic punct de pe harta ţării. Totuşi acest traseu coincide cu cel descris de noi - Rudi-Arioneşti şi este practic continuarea logică a acestuia din urmă. Dacă priviţi harta traseului vă veţi convinge cu uşurinţă de acest lucru. Veţi putea vedea aici două versiuni ale traseului - prin oraşul Otaci şi satul Arioneşti.

De această dată am ales cea de-a doua opţiune, ca fiind cea mai pitorească, pentru că din satul Arioneşti un drum de ţară trece pe pantele şi pe fundul Defileului Arioneşti, iar mai aproape de sfîrşitul său, pe malul rîului Nistru, este situat satul Unguri, prin care noi am şi trecut mai departe spre mănăstirea şi satul Calaraşovca.

Şi trebuie să vă spunem că am fost răsplătiţi din plin, descoperind pentru noi înşine şi pentru dvs un sat foarte pitoresc - Unguri, atestat documentar la 1629, care se întinde pe pantele abrupte deasupra Nistrului. Acesta este un sat ucrainean, în care locuiesc aproximativ 1.500 de oameni. Dacă e să ne referim la denumirea localității, aceasta provine probabil de la cuvîntul unguri (maghiari).

Chiar în centrul satului peste Nistru a fost construit pe la sfîrşitul anilor '80 ai secolului al XX-lea un pod capital din beton. Acesta avea menirea să preia o parte din traficul podului de la Otaci. Cu toate acestea, în prezent, acest pod este folosit exclusiv de pietoni şi uneşte satul Unguri cu satul ucrainean Broniţa.

Însă punctul de atracţie al satului este Biserica Sf. Pocrov al Maicii Domnului, care a fost construită în ’80 ai secolului al XVIII-lea, în acelaşi timp cu cea de pe teritoriul mănăstirii Calaraşovca. A fost renovată în anul 2000, iar pînă atunci a zăcut în ruine şi paragină, acum însă se înalţă măreaţă şi frumoasă. Alături de biserică se află şi cimitirul satului.

Keywords:

localitati , turism , calatorie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
1559 locuitori

Bolohan este un sat şi comună din raionul Orhei. Bolohan este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Orhei și la 51 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1559 de oameni. Bolohan a fost menționat documentar în anul 1430.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.