Go to section: Folk crafts
27 may 2016, 11:10 Folk crafts views 20688
Căciula tradițională și opincile revin în actualitate
27 may 2016, 11:10 Folk crafts views 20688

Căciula tradițională și opincile revin în actualitate

Meseriile tradiționale moldovenești – cusutul căciulilor (din blană de oi) a opincilor (sandale din piele de porc sau de vițel), a bondițelor (haine fără mîneci din blană oi), a chimirelor (brîuri late din piele) – par să dispară din viața modernă a Moldovei.

Doar datorită unor meșteri populari care continuă să se ocupe cu confecționarea căciulilor și altor veșminte de datină, în țară se mai păstrează și popularizează atributele tradiționale ale costumelor naționale moldovenești.

Tînărul meșter popular din Bălți, pe nume Dumitru Pascari, se ocupă de coaserea căciulilor, opincilor, bondițelor sau chimirelor deja de cinci ani, comercializîndu-le în cadrul diferitor tîrguri organizate pe teritoriul țării.

Fiind de profesie tehnolog în tăbăcirea pieilor și a produselor din blană, după absolvirea învățăturii, Dumitru a început să coase la comandă căciuli moderne din blană pentru bărbați, dar întotdeauna a rămas atras de arta populară. Astfel a început să coase cușme și căciuli calde și luminoase ca focul din cuptor. De-a lungul timpului, Dumitru și-a extins gama de produse - au apărut cojoacele din blană, sandalele din piele, curelele populare stilizate, căptușite cu păr de cîine.

Din spusele meșterului, interesul populației pentru căciulile tradiționale din blană de oaie este în creștere. În ciuda faptului că în mare parte, cei ce poartă astfel de cîciuli sînt oameni în vîrstă, tineretul devine și el din ce în ce mai activ, încercînd să achiziționeze astfel de căciuli: și nu doar bărbații, dar și femeile tinere. Prețul acestor produse depinde de dimensiunea, stilul și, mai important, de calitatea pieilor (ovine, caprine, Karakul), pe care meșterul le cumpără la piață de la cojocarii locali. Cele mai ieftine căciuli de oaie costă 300 de lei, iar cele cu blană dublă (din Karakul și căptușire de capră) - 600 de lei. Pentru doamne, Dumitru coase căciuli speciale, mai ușoare, de culoare albă. Prețul acestora ajunge pînă la 500 de lei.

Circa doi ani în urmă, meșterul a început să se ocupe de coaserea opincilor. Dumitru povestește că acestea sînt realizate în conformitate cu modele tradiționale de croitorie și de cusut. Pentru a spori durabilitatea încălțămintei, Dumitru Pascari întărește talpa cu ajutorul cauciucului. "În trecut, doar nu exista atîta asfalt la sate, oamenii se plimbau pe țărînă, iar pentru condițiile din zilele de azi e nevoie de a întări opincile, ca acestea să se păstreze mai mult de un sezon" - a explicat el. Prețurile la opinci depind de mărimea lor (există o alegere mare, începînd de la numere pentru copii mici și pînă la mărimea 47) și variază de la 300 la 500 de lei. Ele sînt cumpărate de obicei de grupuri de dans sau sînt oferite ca cadou – suvenir și nu pentru a fi purtate zi de zi. Deocamdată, Dumitru vinde nu mai mult de zece perechi pe an.

Reamintim, că mai multe informaţii despre costumul popular moldovenesc, puteţi găsi la compartimentul Cultura al proiectului moldovenii.md

Source: madein.md

Comments

 (1)
  • #1 angela Reply Quote selected
    Vai de noi, dacă ne citesc animalistii... știți ce se întâmplă, imediat ce află că producem ceva din piele și blană naturală?!
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1642
Populația:
1075 locuitori

Gălăşeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gălăşeni și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîșcani și la 196 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1075 de oameni. Satul Gălășeni a fost menționat documentar în anul 1642.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.