Go to section: Folk crafts
20 march 2015, 10:05 Folk crafts views 15458
Primul eveniment dedicat confecţionării prosopului national va avea loc în s. Selemet (FOTO)
20 march 2015, 10:05 Folk crafts views 15458

Primul eveniment dedicat confecţionării prosopului national va avea loc în s. Selemet (FOTO)

iProsop, primul eveniment dedicat confecţionării prosopului naţional, va avea loc în data de 31 mai, în satul Selemet, raionul Cimişlia. Vă propunem să aflați cîteva detalii oferite pentru eModa de către Anastasia Badan, care face parte în echipa de organizare acestui eveniment.

Scopul evenimentului iProsop?

Anastasia Badan: Acest eveniment este gândit să scoată în evidență tradiția de țesere a prosopului autohton, promovarea prosopului național și nu în ultimul rând internaționalizarea vânzării acestuia. La momentul actual metoda manuală de țesere a prosoapelor se mai păstrează doar în satele Moldovei, și din păcate această artă de confecționare a prosoapelor nu este preluată de tânăra generație. Vrem să valorificăm coloritul unic al acestui obiect prezent în fiecare casă și să promovăm utilitatea lui sub toate formele posibile, atât cultural- artistice, istorice, ca element de decor și de consolidare a cetățenilor.

Ambiția organizatorilor este nu doar crearea expozițiilor de prosoape, ci și internaționalizarea prosopului nostru, comercializarea online în toate colțurile lumii a prosopului autentic moldovenesc.

Cine poate participa şi care sunt condițiile?

Anastasia Badan: Condițiile sunt foarte simple, oricine are în posesie prosoape artizanale trebuie să vină cu expoziție sau cu vânzarea acestora. Sunt încurajați să-și expună prosoapele și să le arate lumii întregi toți cei care le mai găsesc prin casele bunicilor sau ale părinților săi, iar experții vor aprecia valoarea culturală- artistică. Cei care sunt meșteri populari și confecționează sau brodează și astăzi prosoape tradiționale moldovenești sunt bineveniți să le comercializeze, căci vor fi mulți doritori să procure prosoape.

De ce anume s-a ales satul Selemet?

Anastasia Badan: Acest sat datează din 1766 și face parte din numărul acelor sate vechi cu o istorie interesantă şi bogată. Este un sat cu oameni gospodari și mărinimoși care țin la valorile naționale, la istorie și tradiție. La Selemet, am găsit acel suflu de frumos, de căldura care cu greu o mai găsești acum pe la oraș.

E timpul ca chișinăuienii să vină la sud, să cunoască sudul Basarabiei, nu doar capitala și împrejurimile ei. În satele noastre e o liniște asurzitoare. E timpul să readucem în actualitate horele de odinioară, hramurile și tradițiile vechi, șezătorile în care buneii noștri își alinau dorul cu doine și confecționau adevărate opere de artă. Acum aceste tradiții sunt uitate, ele au nevoie de-o nouă abordare, de un suflu modern, vom folosi mijloacele de socializare, vom promova online și la TV acest eveniment, pentru ca fiecare cetățean să știe că la Sud va avea loc un eveniment inedit, care bucură și care te inspiră. Prin acest eveniment încercăm să redescoperim Moldova autentică, printr-un obiect simbol – Măria Sa Prosopul.

Primăvară în satele din stepa Bugeacului este deosebită, te îmbată cu mirosul salcâmului înflorit, iar câmpiile se aștern cu un covor verde mustos, care te invită să stai pe spate și să visezi. Serile sunt lungi în această perioadă a anului, de aceea propunem un program până la orele 19:00. Cei care vor dori să se rețină până târziu vor fi mângâiați de clarul de lună în bătaia palidă a rugului, sau vor putea amenaja un cort pentru noapte.

Ce va fi la eveniment pentru cei care vor veni?

Anastasia Badan: Oaspeții evenimentului vor aprecia expoziții de prosoape, din muzee sau din colecții personale, vor putea procura prosoape tradiționale și vor avea ocazia să vadă procesul de țesere manuală. Meșterițele vor răspunde la întrebări, vor da lecții de țesere pentru doritori, iar copiii ar putea încerca să brodeze elemente dintr-un prosop tradițional. Evident vor fi concursuri și experți care vor comenta și aprecia aceste exponate. De asemenea va fi multă muzică autohtonă de calitate, dar la moment nu dăm numele interpreților, garantat că evenimentul va avea un colorit muzical național, vor fi multe colective etno-folclorice, dar și interpreți cu renume.

Zona copiilor presupune activități interesante, menite să antreneze micuții în confecționarea a tot ce ține de un prosop. Ne propunem să deprindem picii cu tradițiile noastre, ei vor picta, broda și se vor juca astfel încât pe viitor să recunoască elementele unui prosop în imagini, port popular, sau postere din oraș, ei vor ști că au văzut, admirat, sau confecționat asemenea ornamente.

Exista un cost de intrare?

Anastasia Badan: Intrarea este liberă, sunt așteptați toți doritorii, mai mult ca atât sunt încurajați să vină orășenii cu familiile și copii mici. Evenimentul va avea loc în ultima zi de primăvară, sperăm să fie o zi cu mult soare, iar familiile vor petrece o zi deosebită în aer liber, într-o atmosferă tipică la sat cu multă voie bună, muzică de calitate și bucate tradiționale alese

Cine este organizatorul?

Anastasia Badan: Organizatori sunt Primăria satului Selemet și Asociația Obștească „Familii Migrate". Sătenii din Selemet sunt și gazda și decorul, iar tradițiile seculare din localitate vor crea atmosfera de altă dată. „Familii Migrate" vine cu experiența imigranților moldoveni în organizare de evenimente, tot ce am văzut și apreciat peste hotare pentru a valorifica mai bine ceea ce avem acasă. Și aici am în vedere un om anume Tamara Șchiopu, organizatoarea Festivalului Etno Gastronomic Bostaniada, care ne va ghida în organizare și va participa la eveniment cu Teatrul Gastronomic. Încurajăm pe toți cei plecați să se implice în proiecte sociale din localitățile lor de baștină, să vină să admire „veșnicia care s-a născut la sat" și să promoveze tradițiile și Prosopul nostru peste hotarele țării.

Source: emoda.md

Keywords:

tradiții , Moldova , eveniment

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1559
Populația:
190 locuitori

Bisericani este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află pe malul stîng al Prutului, la 25 km de oraşul Glodeni şi la 160 km de Chișinău. Satul Bisericani a fost menționat documentar în anul 1559. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 190 de oameni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.