Go to section: Folk crafts
21 august 2014, 16:32 Folk crafts views 12975
În satul Clişova Nouă s-a deschis atelierul de vopsire a lînii cu coloranţi naturali
21 august 2014, 16:32 Folk crafts views 12975

În satul Clişova Nouă s-a deschis atelierul de vopsire a lînii cu coloranţi naturali

Peste 20 de meşteri ţesători de covoare din mai multe localităţi ale ţării s-au întrunit astăzi la Centrul „Artă Rustică" din satul Clişova Nouă, raionul Orhei în cadrul atelierului de vopsire a lînii în coloranţi naturali sub genericul „Reconstituirea unei practici dispărute acum un veac", informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, centrul nominalizat şi Consiliul raional Orhei în contextul elaborării dosarului de candidat „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor" pentru a-l înainta în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii de către Republica Moldova şi România.

Ecaterina Popescu, directorul Centrului „Artă Rustică" a menţionat că scopul evenimentului este de a face ca această artă veche să reintre în practica ţesutului de covoare în Republica Moldova, iar ţesutul covoarelor vechi să devină o bază economică pentru mai multe localităţi.

„Acum covorul basarabean se bucură de un prestigiu înalt în lume şi admiratorii îl caută pe piaţă, deşi nu întotdeauna îl găsesc. Vorba e că în ultimii 50 de ani s-au ţesut mai mult nişte kisch-uri, care sînt departe de ceea ce reprezintă scoarţele noastre, numite în popor covoare de lînă. Le vom demonstra meşterilor ţesători covoarele noastre tradiţionale, păstrate din sec. XIX", a mai spus Ecaterina Popescu.

Acesta este primul atelier, după care vor fi organizate altele în diferite centre de ţesut covoare pentru a dinamiza acest domeniu, a-l face să corespundă solicitărilor.

Scoarţa va fi cel de-al cincilea element al patrimoniului cultural din spaţiul nostru care urmează a fi inclus în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

Source: moldpres.md

Keywords:

meșter , Moldova , localitati , covoare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1105 locuitori

Goian este un sat din cadrul comunei Ciorescu, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 14 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1105 locuitori. Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.