Go to section: Folk crafts
26 july 2014, 12:20 Folk crafts views 13116
Сovorul moldovenesc va fi protejat de UNESCO
26 july 2014, 12:20 Folk crafts views 13116

Сovorul moldovenesc va fi protejat de UNESCO

O categorie de covoare din Republica Moldova – scoarţa, cum este numit în popor covorul de lînă – va fi propusă Biroului UNESCO pentru a fi inclusă în lista patrimoniului mondial imaterial protejat de această organizaţie internaţională, comunică MOLDPRES.

Scoarţa va fi cel de-al cincilea element al patrimoniului cultural din spaţiul românesc care ar putea ajunge în această listă reprezentativă. Primul element - colindatul de ceată bărbătească – a fost înregistrat la UNESCO în 2013.

Solicitată de MOLDPRES, directorul adjunct al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Varvara Buzilă, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova a declarat că accederea scoarţelor basarabene în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii va însemna un pas important în recunoaşterea mondială a identităţii noastre culturale.

„Scoarţele sînt o categorie de covoare care ne reprezintă cel mai mult. Lumea le apreciază de peste 200 de ani. Dosarul va fi depus la Biroul UNESCO de către Republica Moldova împreună cu România pînă în martie 2015", a precizat preşedintele Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Potrivit Varvarei Buzilă, cele mai vechi scoarţe păstrate la noi datează din sec. XVIII. Fiind perisabile, ele nu rezistă în timp dacă nu sînt îngrijite bine. În prezent muzeele sînt cele care se preocupă de protejarea covoarelor.

Scoarţa este un covor cu urzeală de lînă sau bumbac şi băteală din lînă.

Source: moldpres.md

Keywords:

covoare , Moldova , UNESCO

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
2081 locuitori

Bălăbăneşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălăbăneşti, Mălăieşti şi Mălăieştii Noi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Criuleni și la 24 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2081 de locuitori. Satul Bălăbănești a fost menționat documentar în anul 1616.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.