Go to section: Folk crafts
15 july 2014, 15:25 Folk crafts views 12068
Tîrgul de olărit va avea loc duminică la Hogineşti
Photo: trm.md
15 july 2014, 15:25 Folk crafts views 12068

Tîrgul de olărit va avea loc duminică la Hogineşti

Unul dintre cei trei olari de dinastie din Republica Moldova şi dintre cei 80, cîţi sînt în întreaga lume, organizează la 20 iulie, Tîrgul de olărit. Evenimentul, care se va desfăşura în satul său natal, Hogineşti, raionul Călăraşi, este un prilej pentru a procura obiecte din lut sau de a le confecţiona cu propriile mîini.

Olarul de la Hoginești a revoluționat piața artizanatului din Moldova acum cîțiva ani, după ce s-a întors din Italia, unde a muncit la o fabrică, tot în calitate de olar. Se trage dintr-o dinastie de olari veche de sute de ani care, împreună cu alte vreo 30 de familii, a venit din Carpați la Hoginești – loc cu lut bun, unde au început să confecționeze obiecte pentru mănăstirile din preajmă.

Pe vremea Uniunii Sovietice, părinții lui Vasile Goncear au fost singurii olari cărora autoritățile le-au permis să practice liber această îndeletnicire. Ei reprezentau olăritul moldovenesc în spațiul sovietic. Cu toate acestea, părinții lui au insistat ca Vasile să devină inginer, nu olar. Motivul – olarii mureau de cancer, din cauza oxidului de plumb pe care îl conținea glazura pentru vase.

„Lutul este cea mai ecologică materie pentru veselă, factorul cu pricina servind drept imbold pentru cei care prețuiesc calitatea și înțeleg rostul unui produs făcut de mînă, nu de mașini. Într-o bucătărie din secolul XXI, vesela din lut merită locul de cinste pe rafturile cu veselă din plastic și inox. Cel mai bun pentru veselă este lutul verde, de la fundul fîntînii. În lume au rămas foarte puțini oameni care dețin secretele olăritului. În timp, munca olarului s-a simplificat. Acum s-a produs încă un salt, odată cu inventarea unei unelte care purifică lutul, muncă ce dura cinci zile", afirmă olarul.

Vasile Goncear își dorește să împartă această îndeletnicire cu toți copiii din Moldova, drept care și-a pus scopul să promoveze arta olăritului în toate școlile din țară, la orele de muncă.

Source: trm.md

Keywords:

tirg , Moldova , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1433
Populația:
819 locuitori

Novaci este un sat din cadrul comunei Tuzara, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Călărași și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituis 819 oameni. Satul Novaci a fost menționat documentar în anul 1433.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.