Go to section: Folk crafts
03 october 2014, 12:08 Folk crafts views 18588
Creaţiile unui meşter de păpuşi din Moldova fac înconjurul lumii
Photo: publika.md
03 october 2014, 12:08 Folk crafts views 18588

Creaţiile unui meşter de păpuşi din Moldova fac înconjurul lumii

A transformat pasiunea în artă, iar arta - într-o afacere. Este vorba despre un meşter popular din Moldova, care a devenit cunoscut pentru păpuşile pe care le confecţionează. Acestea sunt costumate în hainele populare ale tuturor minorităţilor culturale din ţara noastră.

În ultimul deceniu, Nina Djos a confecţionat peste 10.000 de păpuşi. În atelierul ei pot fi văzuţi Păcală şi Tăndală, Făt-Frumos şi Ileana Conzînzeana, dar şi lucrări cu semnificaţii deosebite - păpuşa iubirii, a sănătăţii sau a bunăstării.

"Această lucrare semnifică nedespărţirea. Mîinile sînt împreună, nu trebuie să fie separate. Se dăruiesc la nuntă, chiar şi la cele de argint şi aur", a spus meşterul Nina Djos.

Pentru cei care îşi doresc mai mulţi bani în buzunar, meşterul popular a confecţionat "Păpuşa bunăstării".

"Aici am pus o mie de lei moldoveneşti, iar în mîini are monede. De obicei, astfel de păpuşi se dăruiesc bărbaţilor"a declarat Nina Djos.

Păpuşile confecţionate de Nina Djos au făcut înconjurul lumii. De obicei, sunt cumpărate de moldoveni şi dăruite străinilor. Acestea sunt confecţionate din materiale naturale.

"Este important să confecţionezi păpuşa cu bună dispoziţie şi cu multă dragoste pentru oameni", a susţinut meeşterul popular.

Source: publika.md

Keywords:

moldovenii , cultura , papusa , meșter

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Populația:
355 locuitori
Prima atestare:

Valea Nîrnovei este un sat din cadrul comunei Ciutești, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Nisporeni și la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 355 de oameni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.