Go to section: Fine art
15 march 2020, 13:30 Fine art views 5410
La Sankt-Petersburg a fost deschisă o expoziție a pictorului moldovean Mihail Țăruș (Foto)
15 march 2020, 13:30 Fine art views 5410

La Sankt-Petersburg a fost deschisă o expoziție a pictorului moldovean Mihail Țăruș (Foto)

La Sankt-Petersburg a fost a fost vernisată expoziția de pictură a unor dintre cei mai străluciți reprezentanți ai școlii lui Vladimir Sterligov (ucenicul lui Kazimir Malevici) - a artistului moldovean Mihail Țăruș și pictoriței ruse Larisa Astrain, relatează Noi.md.

Vladimir Sterligov a formulat un nou principiu al percepției plastice a lumii pe baza schemei cupolei. Noul sistem a permis să transmită în pictură o altă percepere a spațiului: curbura sa, multidimensionalitatea, posibilitatea coexistenței a mai multor universuri și antilumi.

Lucrările artiștilor Mihail Țăruș și Larisa Astrain prezentate la Galeria Artefice de la Sankt Petersburg acoperă mai multe perioade din creația lor.

Mihail Țăruș se apropie de rezolvarea problemelor plastice conceptual. Pictorul abordează pictura drept un început fără conținut, bazîndu-se pe principiul sistemului cupolă a lui Vladimir Sterligov în care curba este un element constructiv și tradițiile avangardei rusești din anii 20.

Artistul nu se rezumă doar de interpretarea în transmiterea lumii din jurul nostru, el este interesat de însușirea și depășirea principiilor plastice și argumentarea diferitelor abordări în înțelegerea artei. Argumentul său de bază este prezența în lucrări a unui element temporar care reflectă calea de căutare a noilor forme de exprimare în pictură.

În lucrările sale Larisa Astrain încearcă să lege organic începutul natural cu problema plastică pe tema culorii și formei. Culoarea, ca o trăsătură specifică, devine una dintre caracteristicile de bază ale lucrărilor Larisei Astrain, totodată pînza devine nu numai o improvizare de culoare sau formă, ci o posibilitate de a transmite lumea din jurul nostru prin intermediul unor mijloace de pictură. Lumea ei oferă energii ușoare și liniștite în calitate de un subiect de contemplare.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1541
Populația:
6048 locuitori

Nezavertailovca este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Nezavertailovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Tiraspol și la 126 km de Chișinău. Populaţia satului Nezavertailovca alcătuia 6048 de oameni în anul 1997. Satul Nezavertailovca a fost menționat documentar în anul 1541.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.