Go to section: Fine art
20 june 2016, 11:25 Fine art views 10521
Expoziţia pictorului Dumitru Peicev
20 june 2016, 11:25 Fine art views 10521

Expoziţia pictorului Dumitru Peicev

După aproape cinci decenii consacraţi artei, renumitul pictor, Dumitru Peicev, a decis să-şi scoată din anonimat mai multe lucrări uitate de-a lungul anilor în atelierul său de creaţie. Expoziţia va putea fi admirată până la sfârşitul lunii iulie, în incinta Ambasadei Ungariei la Chişinău.

De la tablouri cu peisaje, portrete şi nuduri, a continuat cu lucrări de grafică, inspirate din epopeea lui Homer, Odiseea. Evenimentul, a fost o adevărată premieră pentru cei care-i admiră tablourile, dar şi pentru colegii lui de breaslă.

Pictorul afirmă că, expoziţia personală este un omagiu pentru profesorul său, artistul plastic Mihail Grecu, cel care l-a iniţiat şi l-a îndrumat în lumea culorilor.

Stilul de realizare a picturilor i-a surprins nu numai pe foştii discipoli, dar şi pe colegii de breaslă.

„Noi toţi ştim că este un pictor extraordinar şi foarte sensibil, care iubeşte foarte mult să lucreze cu culorile. La această expoziţie am descoperit că Dumitru Peicev este şi un mare profesionist în realizarea lucrărilor de grafică", a declarat Veaceslav Bakievski, artist plastic.

„Peicev este un profesor extraordinar, iar diferitele lucrări, expuse aici, vorbesc despre faptul că este şi un deschizător de drumuri în arta plastică", spune Irina Kara, discipol.

Prin această expoziţie, Dumitru Peicev i-a adus un omagiu celui care i-a fost mentor, Mihail Grecu, artistul care a revoluţionat pictura moldovenească. „Ţin foarte mult la această expoziţie. Vreau ca tinerii pictori, dar şi alţi admiratori, să vadă şi să aprecieze adevărata frumuseţe a ţării în care locuiesc, dar şi a oamenilor. Sunt lucrări pe care nu am pus accentul, cândva. Lucrările îmi aduc aminte de profesorul meu, Mihail Grecu, care spunea că e bine uneori să te mai îndoieşti de ceea ce faci", a specificat Dumitru Peicev, autorul expoziţiei.

Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică susține că Dumitru Peicev este elevul iubit al marelui artist plastic, Mihail Grecu, iar expoziţia aceasta demonstrează că Mihail Grecu are viitor.

„Sunt bucuros că am reuşit să prezentăm, în premieră, aceste lucrări. Sperăm să realizăm şi un album cu lucrările artistului plastic, Peicev", a spus Artur Michalski, ambasadorul Ungariei în Republica Moldova.

Artistul plastic, Dumitru Peicev, spune că la cei 73 de ani ai săi, iubeşte foarte mult viaţa. El ar vrea să transmită publicului tot ce a reuşit să facă şi să cunoască, în cele mai frumoase imagini, aşa cum a făcut-o profesorul său, Mihail Grecu.

Source: trm.md

Keywords:

expoziție , arta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
364 locuitori

Petrovca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 364 de oameni. Satul Petrovca a fost întemeiat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.