Go to section: Architecture
11 may 2018, 10:05 Serf architecture views 10891
Ce legătură are legendarul baron Munchhausen cu una din cetățile moldovenești
11 may 2018, 10:05 Serf architecture views 10891

Ce legătură are legendarul baron Munchhausen cu una din cetățile moldovenești

Istoriile uimitoare ale aventurilor lui Munchhausen, legate de Cetatea Tighina, dar și de viața baronului, după încercarea de asediere a acesteia, a fost relatată pentru Sputnik de colaboratoarea Complexului Turistic, care include şi renumita fortăreață.

Tiraspol, 28 octombrie– Sputnik, Irina Leahova. Cetatea Tighina este unica fortificație, la asediul căreia, conform biografiei sale, faimosul baron Munchausen a luat parte, fiind înrolat în rîndurile Armatei Ruse.

Potrivit relatării ghidului turistic, anume după campania nereușită a Armatei Ruse de cucerire a cetăţii, marele inventator și romantic, evident, hotărînd să compenseze deziluzia, a inventat renumita istorioară despre zborul său pe proiectilul de tun. Apropo, acesta a devenit una dintre atracțiile Cetății Tighina, fiind instalat în mod sigur și fundamental pe piedestal şi împrejmuit, totodată, pentru siguranță. Totuşi proiectilul este la fel de fabulos de mare ca și fantezia baronului Munchhausen.

În preajma Cetății Tighina

Să o luăm însă de la capăt. În anul 1738 a avut loc prima încercare nereușită a Armatei Ruse de a cuceri Cetatea Tighina. La această campanie a participat tînărul căpitan de 18 ani, Munchhausen.

„Campania a eșuat. Rușii stăteau pe malul stîng al Nistrului, erau circa 55 mii de oameni, iar pe malul drept, la înălțime în cetatea fortificată, era adunată Armata Turcă de 60.000 de oameni. În rezulta , rușii nu au putut trece rîul. Și au fost forțați să se retragă după epidemia de ciumă", a povestit ghidul.

Baronul şi țuica

În total, Munchhausen a participat la două campanii împotriva turcilor și, potrivit biografiei sale, a încercat să asalteze doar una dintre fortificațiile cetății. Este vorba de Cetatea Tighina.

În trecutul său militar există şi un alt fapt istoric semnificativ. Făcînd parte din garda de onoare, baronul a întîlnit-o la Riga pe viitoarea împărăteasă Ecaterina cea Mare. Dar cînd mama lui a murit și s-a văzut nevoit să-şi rezolve problemele cu moștenirea, a fost forțat să plece în orașul său natal Bodenwerder, ca să nu se mai întoarcă în Rusia.

Se spune că după slujba în Rusia, baronul a adus acasă în Germania primul aparat de produs ţuică.

Münchhausen și Raspe

Este cunoscut faptul că autorul faimoaselor aventuri ale baronului Münchhausen este Raspe. Cu toate acestea, baronul însuși insista că prozatorul doar a auzit povestirile sale și a publicat o carte în baza acestora.

"Baronul a povestit aceste istorioare, după ce s-a retras din armată, Raspe le-a auzit, le-a înregistrat și le-a publicat fără știrea lui Münchhausen, iar baronul a devenit, în mod neașteptat, cunoscut în toată Germania, apoi în Europa de Vest", a remarcat ghidul.

Munchhausen chiar a încercat să-l dea în judecată pe Raspe. Dar el nu a putut dovedi nimic, și anume că tocmai despre el a fost scris în carte. Judecata nu a dus la nimic.

Disensiuni în cadrul instanțelor de judecată

În viața acestui visător și narator uimitor, litigiul cu autorul aventurilor sale nu a fost singurul. Însă o altă birocrație judiciară l-a adus la faliment și i-a afectat grav starea de sănătate.

Avînd o vîrstă înaintată, baronul neobosit a decis să se căsătorească cu o tînără de 15 ani și apoi a încercat să divorțeze de ea. Procedurile de divorț l-au adus la prăbușirea financiară completă, deoarece a cheltuit totul pentru litigiu. În instanță, el a încercat să dovedească faptul că copilul pe care tînăra sa soție l-a născut nu era de la el.

În memoria lui Munchhausen

Baronul a murit la vîrsta de 75 de ani, sărac lipit pămîntului. A fost îngropat în orașul său natal Bodenwerder, în uniforma sa de ofițer rus. Casa-Muzeu a baronul Munchhausen a fost deschisă în oraşul său de baştină. Deoarece orăşelul este mic, acesta există, practic, de pe seama turiștilor, care vin să vadă locul, unde a văzut pentru prima dată lumina zilei cel mai mare şi cel mai spiritual filosof-povestitor de basme.

Source: sputnik.md

Keywords:

cetate , Arhitectura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1795
Populația:
1099 locuitori

Prodăneşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Prodănești și Căprești. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Florești și la 101 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1099 de oameni. Satul Prodănești a fost menționat documentar în anul 1795.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.