Go to section: Architecture
29 june 2018, 15:30 Architecture views 15634
Salvați casa în care a locuit sculptorul Plămădeală (Foto, Video)
29 june 2018, 15:30 Architecture views 15634

Salvați casa în care a locuit sculptorul Plămădeală (Foto, Video)

Casa în care a locuit renumitul sculptor moldovean Alexandru Plămădeală se află într-o stare avansată de degradare.

Mai mult decît atît, dacă autoritățile locale nu vor interveni prompt, atunci aceasta ar putea fi vîndută în scurt timp și, la fel ca și alte monumente istorice din centrul capitalei, ar putea fi demolată, iar în locul ei să fie construit un nou oficiu sau oricare alt imobil "modern".

Reporterii portalului Noi.md au reușit să surprindă cîteva imagini video, din care se vede starea dezolantă a clădirii unde a trăit și și-a dezvoltat talentul sculptorul, autorul statuii lui Ștefan Cel Mare și Sfînt din inima capitalei.

Un semn de alarmă în acest sens au lansat și un șir personalități culturale, printre care Vasile Malaneţchi, Mihai Cimpoi, Costache Costenco, Vasile Bahnaru, Dumitru Maxim, Alexandru Burlacu, Andrei Langa, Dumitru Crudu.

Acestea au făcut un apel către autoritățile locale, prin care cer ca locuința sculptorului să fie restituită culturii naționale și restaurată.

„Această problemă, care preocupă la modul serios, deja de cîteva decenii, păturile conştiente ale societăţii, trebuie soluționată în regim de urgenţă prin restituirea casei artistului către cultura naţională și transformarea ei în Muzeul Memorial Alexandru Plămădeală", a scris lectorul universitar Dumitru Maxim într-o adresare publică.

La rîndul său, solicitat de Noi.md, Ion Ștefăniță, consilierul municipal independent și directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, a comunicat că Agenția a elaborat o schiță de proiect, în care se propune reabilitarea clădirii.

„Ne dorim de foarte mult timp să reabilităm această clădire, am elaborat și o schiță de proiect în acest sens, care a fost propusă autorităților publice locale. Cu regret, Primăria nu poate aloca finanțări pentru proprietate privată. Această casă are în prezent cel puțin trei proprietari", a afirmat Ștefăniță.

De menționat că locuința în care a trăi sculptorul Alexandru Plămădeală se află chiar în inima capitalei, pe strada București 52.

Autoritățile publice locale trebuie să se implice în problema dată și să contribuie la salvarea clădirilor de mare însemnătate culturală, care rămîn tot mai puține în capitală.

Source: noi.md

Keywords:

sculptor , casa , Arhitectura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
585 locuitori

Dumitreni este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Florești și la 141 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Dumitreni a fost înființat în anul 1854.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.