Go to section: Theatre
08 november 2023, 14:30 Theatre views 13195
08 november 2023, 14:30 Theatre views 13195

Nina Vodă – o viaţă trăită la „Luceafărul”

Actriţa de teatru şi film Nina Vodă-Mocreac s-a născut la 5 mai 1937 în satul Vadul-lui-Leca, raionul Teleneşti. A absolvit şcoala teatrală „B. Şciukin” de la Moscova (1960). A lucrat actriţă la teatrul „Luceafărul” din ziua fondării acestuia. Cariera de actriţă de film şi-a început-o în anul 1964.

Artei sale actoricești îi este proprie o notă personală pronunţată. În rolul Artinei din „Păsările tinereţii noastre” de I.Druţă dă dovadă de un dramatism aspru, cu adînci implicaţii umane. Orice rol nou al actriţei păstrează căldura tonului confesiv, activitatea sa înscriindu-se în profilul artistic al teatrului „Luceafărul”.

Galeria de roluri interpretate de Nina Vodă-Mocreac este foarte diversă: Arcadina și Mașa în „Pescărușul” și „Trei surori” de A.Cehov; Sofia și Kruglova în „Nevolnicele” și „Banii sînt ochii dracului” de A.Ostrovskii, Marmeladova în „Alexei Caramazov” după F. Dostoevskii. Actriţa a evoluat în piesele semnate de M. Gorkii, L. Deleanu, A. Busuioc, I. Podoleanu etc.

Nina Vodă-Mocreac este decorată cu Оrdenul „Insina de onoare” (1976), аrtista emerită a RSSM (1981), iar în 1991 i se conferă titlul onorific „Artistă a poporului”.

Keywords:

personalitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
547 locuitori

Acui este un sat din cadrul comunei Baimaclia, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cantemir și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 547 de oameni. Satul Acui a fost înființat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.