Go to section: Theatre
21 september 2018, 12:40 Theatre views 14468
Condițiile în care activează actorii de la „Guguță” (Video)
21 september 2018, 12:40 Theatre views 14468

Condițiile în care activează actorii de la „Guguță” (Video)

Imediat cum pășești pragul Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță", nimerești într-o poveste, dar una tristă, din păcate.

Tavan și pereți avariați, cabine și holuri nereparate de ani buni, precum și chipuri care ascund dificultățile prin care trec activînd în această instituție de artă.

Există riscul ca, peste ani, pe scena Teatrului „Guguță" să nu mai joace nimeni sau poate doar actori de vîrsta a doua, pentru care greutățile de aici au devenit o obișnuință.

Directorul artistic al Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță", Gabriela Lungu, intervievată de Noi.md, a menționat că, pe moment, cea mai gravă problemă este lipsa actorilor și salariile foarte mici, pe care îi este greu să le ofere la fiecare sfîrșit de lună.

„N-o să descopăr nimic acum spunînd că problema cea mai mare este lipsa de cadre. E foarte complicat, pentru că noi nu putem menține actorii pe loc. Dar unui teatru de păpuși îi este foarte greu să existe fără păpușari. La final de lună mi-e greu să le ofer actorilor salarii de 2800 de lei. Într-un teatru de păpuși lucrează profesioniști, actori maturi care au familii acasă, care trebuie hrănite", a mărturisit Gabriela Lungu.

Ea a adăugat că a bătut la multe uși, a cerut ajutor, uneori l-a și primit, dar situația nu s-a îmbunătățit prea mult.

„Ne dorim condiții mai bune. Noi nu ne dorim ca fiecare actor să aibă propria cabină, dar să fie măcar o cabină pentru 3-4 actori, să avem o cabină de duș. Mi-e milă uneori cînd văd cum contabilele vin cu cleiul de acasă pentru a încleia tapet în biroul lor. Nici nu pot spune că sîntem lăsați de izbeliște. Cînd apelăm la Primăria mun. Chișinău, la Consiliul municipal, ne mai ajută, nu pot să neg. Ne dorim în continuare o conlucrare strînsă a instituțiilor municipale cu toate direcțiile Consiliului municipal, să existe un parteneriat, pentru că altfel noi nu vom rezista", a adăugat directoarea Teatrului „Guguță".

Se pare că actorii de la acest teatru se pricep foarte bine și la lucrări de reparație. Aceștia din propriile resurse și cu propriile forțe, și-au renovat cabinele, cumpărînd pînă și draperii.

Mai mult, de readucerea la viață a păpușilor care apar pe scenă la fiecare spectacol se ocupă tot actorii, care aduc de acasă saci întregi de haine și bijuterii, din care se confecționează ținute pentru micii actori.

„Rugăm din suflet să se investească în clădire, ca s-o aducem la condiția corespunzătoare unui teatru. Vă rog să ne ajutați să reținem în țară tineretul, pentru că altfel sîntem pierduți", a afirmat Gabriela Lungu.

Source: noi.md

Keywords:

teatru , Guguta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
2868 locuitori

Feşteliţa este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Feşteliţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Ștefan Vodă și la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Satul Feşteliţa a fost menționat documentar în anul 1773.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.