Go to section: Literature
17 may 2018, 15:15 Literature views 13095
O moldoveancă stabilită la Paris a lansat la Chişinău trei cărți
17 may 2018, 15:15 Literature views 13095

O moldoveancă stabilită la Paris a lansat la Chişinău trei cărți

Scriitoarea și jurnalista moldoveancă Olga Căpățână, care de mai mulţi ani este stabilită în Franţa, la Paris, a lansat la Chişinău trei cărți. Este vorba despre "Dobrenii", "Agent Dublu" și "Lilith".

Evenimentul a avut loc miercuri seara, 16 mai, şi a adunat la Biblioteca Naţională prieteni, rude, colegi de facultate şi admiratori ai creaţiei sale. Cărţile au fost editate la Bucureşti în câte 250 de exemplare fiecare, transmite IPN.

Olga Căpăţână spune că ,,Dobrenii" este despre al doilea război mondial, despre cel din Afganistan şi conflictul din regiunea transnistreană. E despre dragostea din timpul războiului, cum să-ţi păstrezi familia şi cum să-ţi iubeşti ţara. Redă povestea unei familii de moldoveni care trăieşte momentele foametei şi deportărilor. Cartea ,,Agent Dublu" include opt povestiri despre militarii moldoveni care au făcut armata în timpul războiului din Afganistan, despre medicii care l-a fel s-au aflat la datorie în acea perioadă.

Potrivit Olgăi Căpăţână, poeziile cuprinse în ,,Lilith" sunt cântate de mult timp de mai mulţi interpreţi din Republica Moldova şi sunt adevărate şlagăre în prezent.

Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a spus că viața jurnalistei și scriitoarei Olga Căpățână este demnă de un film. Aceasta vorbește în cărțile ei nu doar despre ceea ce a văzut și a trăit în acele momente de groază ale războaielor la care a participat, ci și despre dragostea de viață și de semeni, despre puterea femeiască, despre iubire și dorul de țară. Monica Babuc a remarcat că operele scrise de către Olga Căpăţână trebuie să se regăsească pe rafturile bibliotecilor publice din ţară.

Directorul general al Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a menţionat că Olga Căpăţână ştie să bucure publicul cu cărţile sale traduse în diferite limbi. Pentru copii a scris poezii, iar pentru maturi, cărţi în care sunt abordate teme speciale.

Olga Căpățână s-a născut în anul 1954 în satul Lencăuți, raionul Ocnița. A absolvit facultatea de filologie a Universității de Stat ,,Alecu Russo" din Bălți. A activat în calitate de ofițer în armata sovietică, iar după destrămarea URSS – în Armata Națională. A participat la războiul din Afganistan și la cel pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova. După ce a revenit de la război, Olga Căpăţînă a început să scrie versuri, romane, cărţi pentru copii. Pentru maturi a mai scris „Memoriile celor căzuţi în Afganistan" şi „Memoriile celor căzuţi în Transnistria". Acestea au fost traduse în rusă și franceză.

Source: www.ipn.md

Keywords:

carte , Paris , Chisinau , diaspora

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1479
Populația:
935 locuitori

Cenuşa este un sat din cadrul comunei Roşietici, raionul Floreşti. Situat pe malul drept al rîului Răut, satul Cenuşa se află la 16 km de oraşul Floreşti şi la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 935 de oameni. Satul este menționat documentar în anul 1479 cu denumirea Borodniceni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.