Go to section: Literature
24 july 2015, 15:11 Literature views 10892
Ultimul roman a lui Victor Dumbrăveanu
24 july 2015, 15:11 Literature views 10892

Ultimul roman a lui Victor Dumbrăveanu

Recent, la Librăria din Centru a avut loc lansarea ultimului roman al scriitorului Victor Dumbrăveanu.

În incinta librării a fost lansat romanul „Iubirea noastră-i ca și ura" al regretatului prozator Victor Dumbrăveanu. În cadrul evenimentului au participat: scriitorul Iulian Ciocan, jurnalista Luminița Dumbrăveanu și Ion Ciocanu, critic literar.

„Înainte să fie răpus prematur de o boală nemiloasă, Victor Dumbrăveanu a reușit să facă un lucru care nu e la îndemîna oricărui literat: și-a scris cartea vieții! Ultimul său roman „Iubirea noastră-i ca și ura", nu doar îi desăvîrșește umorul fin și inconfundabil, ci se impune ca un proiect narativ de mare anvergură. Construit pe trei planuri, cu trei protagoniști de pe paliere sociale diferite, romanul lui Victor Dumbrăveanu reconstituie în cele mai mici amănunte epoca brejnevistă, o lume terifiantă și aberantă, dar și grotescă-hazlie, în care dezmățul erotic al indivizilor se mulează perfect pe osatura slută a sistemului burdușit de valori false", a menționat scriitorul Iulian Ciocan.

Victor Dumbrăveanu a trăit în perioada 22 august 1946 – 6 decembrie 2011. A fost originar din Corlăteni, raionul Rîșcani. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova în 1968. A fost redactor și redactor-șef la mai multe publicații: „Tinerimea Moldovei", „Orizontul", „Columna", „Curierul de seară". „Capitala", „Moldova". Victor Dumbrăveanu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Uniunii ziariştilor din Moldova.

Debutul literar are loc în anul 1975, cu placheta de povestiri „Insula de coral. A publicat un și de povestiri și nuvele: „Insula de coral", „Fratele", „Strigătul de pe celălalt țărm al dragostei", „File de adio", „Vornicel la nunta badei", „Lecția de amor", „Plînsul jucăriilor stricate", „Primăvara fără noi", „Păunița sau pasărea din noi" și multe altele.

A colaborat cu studioul „Moldova-film" în calitate de scenarist a filmelor documentare.

Romanul „Iubirea noastră-i ca și ura" conține 700 de pagini.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
745 locuitori

Chioselia Mare este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica și Chioselia Mare. Localitatea se află la distanța de 52 km de orașul Cahul și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 745 de oameni. Satul Chioselia Mare a fost menționat documentar în anul 1765.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.