14 september 2018, 09:45 Health views 14088
14 september 2018, 09:45 Health views 14088

Toamna provoacă acutizarea depresiei sezoniere


Foto: novostimira.com.ua 

Toamna e anotimpul tristeţii, al melancoliei şi al depresiei. Depresia sezonieră se manifestă printr-o stare de disconfort psihic şi fizic. Ea se resimte în perioada de trecere de la anotimpul cald la cel rece. Din cauza zilelor mai scurte, adică a luminii solare mai slabe, se dereglează “ceasul biologic intern”. Acest tip de depresie se caracterizează prin indispoziţie, tulburări de somn, dificultăţi de concentrare, pierderea poftei de mîncare, se diminuează randamentul muncii.

Experții susțin că fenomenul de mai sus este cauza diverselor afecțiuni emoționale la fiecare al doilea om. Iar fiecare al patrulea  face depresie în toată legea.

Potrivit psihologilor, pentru a face față acestui fenomen trebuie ridicată concentrația de endorfine și enchephaline în sîngele uman. Pentru aceasta consumați fructe și legume viu colorate și să vă răsfățați cu ciocolată.

Toamna persoana se simte deprimată, scade performanța și crește somnolența. Cele mai sensibile la astfel de influențe sînt persoanele care demonstrează o predispoziție la depresie.

Psihologii recomandă ca în perioada depresiei sezoniere să faceți tot ce este posibil pentru a ridica starea de spirit și vitalitatea – să diversificați produsele alimentare, mai multe exerciții fizice, și să nu uitați de odihnă. Alcoolul trebuie dat uitării.  Consumul de băuturi tari în timpul depresiei sezoniere poate doar agrava situația.

Keywords:

sanatate , om

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1675
Populația:
979 locuitori

Rădeni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Rădeni, Drăguşeni și Zamcioji. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 979 de oameni. Satul Rădeni a fost menționat documentar în anul 1675.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.