11 april 2020, 16:20 Kaleidoscope views 49585
11 april 2020, 16:20 Kaleidoscope views 49585

Animalele de companie simt cutremurele. Vezi cum reacţionează!

Foto: unica.ro

Aproape toate animalele de companie simt din timp apropierea dezastrelor naturale, iar avertismentul lor ţi-ar putea salva viaţa.

În iarna lui 1975, autorităţile unui oraş de un milion de locuitori din China au ordonat evacuarea populaţiei din cauza comportamentului ciudat al cîinilor. La cîteva zile după evacuare, s-a produs un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter care a distrus aproape în totalitate oraşul. Multe staţii seismice din lume adăpostesc animale de companie al căror comportament este urmărit cu atenţie. Şi la noi în ţară, la staţia seismică din Vrîncioaia, observatorii au cîţiva papagali şi peşti exotici. Instinctul lor nu dă greş niciodată. Înaintea cutremurelor mai mari, peştii încearcă să sară din acvariu, iar papagalii se zbat să scape din colivii.

Prieteni fideli şi la bine, şi la rău

Cîini cu auzul foarte fin, în special cîinii de talie mică, cu urechi ascuţite sau cîinii de pază, sînt capabili să simtă cutremurele mari cu cîteva zile sau ore înainte de a se produce. Unii dintre ei fug de acasă şi devin agresivi. Pisicile, de asemeni, sînt recunoscute pentru abilitatea lor de a presimţi dezastrele. Devin agitate şi miaună foarte tare lîngă uşă, să atragă atenţia stăpînilor. Alte pisici încearcă să îşi găsească ascunzători sigure după dulapuri.

Cei mai sensibili

Dacă ai papagali, fii precaută cînd zboară zăpăciţi prin casă sau se zbat de barele coliviei. Este semn sigur că se va întîmpla ceva grav. Chiar dacă s-au născut în captivitate şi trăiesc într-un apartament de bloc, peruşii pot simţi cutremurele mai mari de trei sau patru grade cu aproximativ 15 minute înainte de a se produce. Peştişorii de acvariu sînt şi ei foarte buni seismologi, avertizînd producerea cutremurelor cu pînă la patru ore înainte.

De ce animalele simt şi noi nu?

Specialiştii au mai multe explicaţii pentru capacitatea animalelor de a simţi din timp cutremurele, dar niciuna nu este pe deplin probată:

- păsările sînt sensibile la fluxul magnetic terestru şi simt orice schimbare, iar peştii simt curenţii telurici (curenţi electrici care circulă în sol);

- cu auzul lor fin, cele mai multe animale reacţionează la ultrasunetele emise de placa tectonică cu cîteva zile sau săptămîni înainte de cutremurul mare;

- animalele simt variaţiile cîmpului electric şi devin neliniştite, ca şi înainte de furtunile puternice, cu descărcări electrice.

Source: www.unica.ro

Keywords:

animale , cutremur , avertizare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
546 locuitori

Caracuşenii Noi este un sat din cadrul comunei Berlinţi, raionul Briceni. Localitatea este situată la o distanţă de 6 km sud-vest de oraşul Briceni, la 21 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 240 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 546 de oameni.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.