19 september 2023, 15:30 Kaleidoscope views 21872
19 september 2023, 15:30 Kaleidoscope views 21872

A fost găsită formula dragostei


Foto: gandul.info

Iubirea este însoţită de o componentă biologică care influenţează modul în care simţim acest sentiment. Aceasta este concluzia unui studiu recent, ale cărui date arată că la nivelul creierului există anumiţi neuro-transmiţători care se activează în prezenţa unor stimuli şi care pun în mişcare mai multe circuite, precum circuitul opioid, zona pre-frontală a creierului şi, mai ales, nucleul accumbens.

“În iubire intervin mai mulţi factori, unii emoţionali, pe care nu-i putem controla, cum ar fi pasiunea, şi care după o vreme pot să dispară, dar şi elemente ce depind de noi, cum ar fi angajamentul faţă de persoana iubită”, explică Francisco Cabello, medic şi psiholog spaniol. Expertul asigură că ştiinţa are un rol bine conturat în problemele sentimentale.

Conform studiului recent, factorul de creştere nervoasă (NGF) ajunge la un nivel ridicat atunci cînd ne îndrăgostim de o nouă persoană, dar după un an acesta revine la nivelul iniţial. “Pentru a stimula secreţia de dopamină - neuro-transmiţătorul asociat cu plăcerea - este nevoie ca în viaţa noastră să apară ceva nou”, mai arată datele cercetării. Pe de altă parte, cei care s-au îndrăgostit recent prezintă niveluri de serotonină - hormonul relaţionat cu starea de fericire - cu 40% mai reduse decît ar fi normal, la fel ca şi cei care suferă de tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC).

În urma datelor obţinute s-a mai constatat că se poate face diferenţă între dragoste şi dorinţă. Imaginile obţinute prin fRMI arată că centrii cerebrali ni se activează atunci cînd vedem persoana iubită, dar acelaşi lucru se întîmplă, cu rare excepţii, atunci cînd privim o persoană care stîrneşte în noi doar dorinţa. Aşadar, “pare evident că nu ne putem îndrăgosti de o persoană pe care nu o dorim, în schimb putem dori o persoană pe care nu o iubim”, explică în continuare Francisco Cabello, precizînd că “putem simţi o atracţie sexuală faţă de o persoană care nu ne stîrneşte vreo pasiune sentimentală”.

Întrebat dacă există medicamente care ne-ar putea vindeca de dragoste, el a răspuns că deocamdată nu există un leac. “Industria farmaceutică nu a inventat nimic, probabil că nici nu şi-a propus, care să ajute intimitatea, comunicarea în cuplu sau nivelul angajamentului”, a punctat medicul spaniol.

Source: www.gandul.info

Keywords:

studiu , sentimente , relatii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1916
Populația:
1360 locuitori

Bîcioc este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bîcioc și Novovladimirovca. Localitatea se află la distanța de 42 km de orașul Grigoriopol și la 61 km de Chișinău. Populaţia satului Bîcioc alcătuia 1360 de cetăţeni în anul 1997. Satul Bîcioc a fost întemeiat în anul 1916.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.