08 november 2023, 15:30 Kaleidoscope views 21573
08 november 2023, 15:30 Kaleidoscope views 21573

Cine ne-ar fi vecinii dacă ar mai exista supercontinentul Pangaea?


Foto: descopera.ro

Acum aproximativ 300 de milioane de ani, supercontinentul Pangaea a început să se fragmenteze în mai multe continente. Un designer italian a reunit Pangaea şi a adăugat graniţele moderne pe hartă, dînd naştere imaginii pe care o puteţi vedea mai jos.

Doar uitîndu-ne pe hartă ne-am putea da seama că, în contextul ultimelor cîteva mii de ani, o astfel de organizare teritorială ar fi schimbat întreaga istorie. 

Potrivit hărţii, România ar fi chiar pe coasta oceanului şi ar avea mai multe plaje (ceea ce probabil că ar reprezenta un beneficiu, avînd în vedere că Bulgaria nu ne-ar mai fi vecină şi astfel transportul pînă pe litoralul bulgăresc ar costa mai mult.) 

Pe de altă parte, teritoriile pe care astăzi le cunoaştem sub numele de Ungaria şi Ucraina ne-au fost vecine din cele mai vechi timpuri, după cum indică harta, însă nu acelaşi lucru putem spune şi despre Rusia. 

Cît despre alte teritorii, probabil că australienii nu ar fi încîntaţi de o astfel de aşezare pe hartă, avînd în vedere că s-ar afla foarte aproape de Polul Sud. Şi pentru China poziţionarea ar fi problematică, deoarece teritoriul ţării ar fi localizat în extremitatea nordică a mapamondului. 

 

Sursa: descopera.ro

Keywords:

istoria , harta , Pamint

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2022 locuitori

Coteala este un sat şi comună din raionul Briceni. Coteala este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Coteala este situat la o distanță de 24 km de oraşul Briceni şi la 260 km de Chișinău.Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2022 de oameni. Prima atestare documentară a satului Coteala datează din anul 1437, cînd aşezarea se afla în stăpînirea boierului Mihail de Dorohoi.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.