19 june 2019, 09:45 Kaleidoscope views 3535
Trump rîvnește un nou mandat de președinte, un nou referendum pentru Brexit, iar un rîu din Franța a fost contaminat radioactiv
19 june 2019, 09:45 Kaleidoscope views 3535

Trump rîvnește un nou mandat de președinte, un nou referendum pentru Brexit, iar un rîu din Franța a fost contaminat radioactiv

Trump şi-a lansat oficial candidatura pentru prezidenţialele din 2020

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi-a lansat oficial candidatura, marţi, pentru un al doilea mandat, în cadrul unui eveniment organizat la Orlando, potrivit Reuters.

Reuters notează că Trump a făcut referire la aceleaşi teme ca în campania electorală anterioară: imigraţia ilegală, presa şi contracandidata sa democrată din campania din 2016, Hillary Clinton.

„Împreună am învins clasa politică şi am readus la putere un Guvern format din oameni, pentru oameni", a declarat Trump. „Atît tmp cît păstrăm aceeaşi echipă, vom avea succes. Viitorul nu a arătat nicicînd mai bine", a adăugat el.

Trump a adăugat că politicienii democraţi care vor candida pentru funcţia de preşedinte vor schimba situaţia din Statele Unite în mod radical, legalizînd intrarea în ţară a migranţilor pentru ca aceştia să poată vota şi, astfel, să îi ajute pe democraţi să aibă şanse mai mari în alegeri. „Democraţii vor să distrugă ţara aceasta", a declarat el, care a mai adăugat că acest lucru „nu se va întîmpla". „Credem că ţara noastră ar trebui să fie un sanctuar pentru cetăţenii care respectă legile, nu pentru infractorii străini", a mai adăugat Trump.

„În această seară mă aflu în faţa dumneavoastră pentru a-mi lansa în mod oficial campania pentru un al doilea mandat de preşedinte al Statelor Unite. Vă promit că nu vă voi dezamăgi niciodată", a spus el. Pe parcursul discursului, care a durat mai bine de o oră, Trump a atacat presa americană, despre care a spus că promovează ştirile false, a declarat că economia americană este puternică datorită politicilor sale, a subliniat că în ultima vreme a pus presiune asupra Chinei în ceea ce priveşte comerţul şi a adăugat că îşi propune ca Statele Unite să lanseze o misiune pe Marte.

Liderul opoziţiei din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, ar urma să susţină organizarea unui al doilea referendum privind Brexit

Liderul opoziţiei din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, ar urma să susţină o propunere prin care Partidul Laburist ar urma să fie de acord cu organizarea unui nou referendum privind Brexit, informează cotidianul britanic The Times, citat de Reuters.

Jurnaliştii de la The Times notează că informaţia a fost transmisă de către unul dintre liderii Partidului Laburist.

Laburiştii, care, la fel ca Partidul Conservator, au pierdut din susţinerea alegătorilor la alegerile europarlamentare de luna trecută ca urmare a frustrării cetăţenilor cu privire la situaţia incertă a Brexitului, sînt divizaţi în legătură cu organizarea unui nou referendum.

Pînă acum, Corbyn a declarat doar că un nou referendum ar trebui să fie luat în considerare, la fel ca şi un nou scrutin parlamentar, însă Reuters notează că un nou referendum ar putea reprezenta o dilemă pentru laburişti, întrucît cei mai mulţi dintre votanţii acestora sînt de acord cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Alertă în Franţa. Fluviul Loara a fost contaminat radioactiv

Asociaţia franceză însărcinată cu controlul radioactivităţii, ACRO, a anunţat marţi o contaminare radioactivă anormal de ridicată a fluviului Loara „în avalul a cinci centrale nucleare", potrivit AFP.

Prezenţa tritiului, un izotop radioactiv al hidrogenului, „este sistematică, atît în apele fluviului, cît şi în apa potabilă, pentru consum. În ianuarie 2019, concentraţia din apele Loarei era de 310 B1/L", potrivit unui laborator din Hérouville-Saint-Clair, aflat în apropiere de Caen.

Mai multe organizaţii au decis să alerteze autorităţile în acest caz şi să le solicite să ia măsuri. „Este această situaţie cauzată de un simplu incident? Loire Vienne Zéro Nucléaire şi ACRO au alertat autorităţile şi le-au solicitat să înceapă o anchetă pentru a determina originea acestor valori neobişnuite", au informat organizaţiile.

„Tritiul este prezent pe o porţiune de aproape 400 de kilometri, între Dampierre-en-Burly şi Nantes", adaugă ACRO în raportul său de analiză a prelevărilor efectuate între decembrie 2017 şi mai 2019.

Potrivit Institutului francez de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară (IRSN), „Codul Sănătăţii Publice stabileşte o referinţă de 100 de becquereli pe litru în cazul tritiului, care nu reprezintă o limită sanitară, ci un prag care, atunci cînd este depăşit, antrenează o investigaţie complementară în vederea caracterizării radioactivităţii apei".

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1105 locuitori

Goian este un sat din cadrul comunei Ciorescu, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 14 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1105 locuitori. Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.