08 october 2018, 16:15 Kaleidoscope views 12064
Descoperit în Rusia: Un sit arheologic cu 1000 de ani mai vechi decît piramidele egiptene
08 october 2018, 16:15 Kaleidoscope views 12064

Descoperit în Rusia: Un sit arheologic cu 1000 de ani mai vechi decît piramidele egiptene

În camerele mortuare subterane și-au găsit ultimul sălaș oameni de vază ai locului și ai timpului.

Arheologii au descoperit un mormînt vechi în zona în care urmează să fie construită o autostradă, în apropierea orașului rusesc Aksay, regiunea Rostov, anunță compania „Avtodor" într-un comunciat de presă.

Potrivit specialiștilor, mormîntul datează mileniul IV î. Chr.

"Acum șase milenii, cu o mie de ani înaintea piramidelor egiptene! În opinia savanților, e o descoperire unică, care poate fi considerată una senzațională", se spune în comunicat.

În urma săpăturilor, au fost găsite construcții de piatră originale sub formă de camere subterane. Acolo se aflaui vase bine păstrate, care erau utilizate pentru păstrarea hranei funerare, elementele de harnașament, precum și arme din cupru, care arată că e vorba de înhumarea unor oameni cu statut social înalt.

Specialiștii afirmă că se știa de mult timp despre existența unui kurgan în acest loc. Acesta fusese menționat pe hărțile din secolul XIX cu denumirea "Figurin". Totuși, arheologii nu reușise să desfășoare acțiuni de cercetare din cauza lipsei de finanțare.

"Primele rezultate ale săpăturilor a scos la iveală caracterul unic al acestui sit al patrimoniului cultural, care va fi cercetat datorită realizării proiectului companiei de stat pentru construcția șoselei de centură a orașului Aksay", se subliniază în comunicatul „Avtodor".

Source: sputnik.md

Keywords:

Rusia , descoperire , Mormînt

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
1010 locuitori

Băiuş este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cociulia Nouă și Băiuş. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Leova și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1010 oameni. Satul Băiuș a fost menționat documentar în anul 1911.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.