05 december 2023, 16:30 Kaleidoscope views 18357
05 december 2023, 16:30 Kaleidoscope views 18357

Ce nu ați știut despre ceasuri

Astăzi nimeni nu poate spune cu exactitate cine a inventat ceasul, dar oamenii au încercat să măsoare timpul de-a lungul întregii istorii. În diferite epoci pentru aceasta erau folosite diverse dispozitive - lămpi cu petrol, lumînări, etc.

Ceasurile de buzunar au fost utilizate încă în Roma antică. Dispozitivul  amintea un suport pentru ouă şi era de fapt un cadran solar. Trebuie remarcat faptul că astfel de ceasuri nu dovedeau mare precizie, de aceea timpul era determinat aproximativ, relatează malpme.ru.

Se crede că primul ceas mecanic de buzunar a fost construit în 1503, de către ceasornicarul german Peter Henleyn din Nürnberg. El a decis să înlocuiască pendulul şi greutăţile care erau folosite în ceasurile de perete şi podea cu un arc spirală. Ceasul construit de Peter Henleyn era suficient să fie pornit odată la două zile. Destul de repede ceasurile de buzunar au cîştigat popularitate.

Primul ceas de mînă a fost construit în 1812 pentru Regina de Neapole. Manopera a fost realizată de ceasornicarul din Elveția – Abraham-Louis Breguet, în consecinţă, el a lansat bine-cunoscuta marcă de ceasuri  - Breguet. De asemenea, trebuie remarcat faptul că timp îndelungat ceasurile de mînă au fost considerate un accesoriu feminin, astfel încît acestea erau produse în număr relativ mic.

Keywords:

timp , Ceas

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
136 locuitori

Gherșunovca este un sat din cadrul comunei Vărăncău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 113 km de Chișinău. Populaţia satului Gherșunovca alcătuia 136 de oameni în anul 2004. Satul Gherșunovca a fost menționat documentar în anul 1893.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.