16 february 2021, 16:30 Kaleidoscope views 5989
Ce au în comun mintea omului și Universul (Video)
16 february 2021, 16:30 Kaleidoscope views 5989

Ce au în comun mintea omului și Universul (Video)

Omenirea a agonizat de-a lungul timpului diverse concepte despre conștiința umană. Unele au fost mai alambicate, altele mai simple, dar noua teorie ar putea să mai elucideze din mister.

Acum, un studiu a descoperit un indiciu, care arată cum creierul uman ar putea avea mai multe în comun cu Universul decît ne-am putut imagina. Potrivit unei echipe de cercetători din Franța și Canada, creierul nostru ar putea produce conștiința ca pe un efect secundar al entropiei crescânde, proces care a avut loc în tot universul de la Big Bang.

Conceptul de entropie poate fi confuz, definiția lui evoluînd în timp. În esență, entropia este o proprietate termodinamică, care se referă la gradul de tulburare într-un sistem. A doua lege a termodinamicii spune că entropia poate rămîne constantă sau poate crește într-un sistem închis. Cel mai la îndemână exemplu este topirea unui cub de gheață: cubul este într-o stare de entropie scăzută. Pe măsură ce se topește și tulburarea crește, crește și entropia.

Mulți fizicieni cred că Universul însuși se află într-o stare constantă de entropie în creștere. Cînd a apărut Big Bang, Universul se afla într-o stare de entropie scăzută și, pe măsură ce continuă să se extindă treptat, crește într-un sistem de entropie mai alert. Pe baza acestui studiu, creierul nostru poate fi supus unor similitudini, iar conștiința se întâmplă să fie un efect secundar al procesului.

Pentru a vedea modul în care conceptul de entropie ar putea fi aplicat creierului uman, cercetătorii au analizat cantitatea de „ordine" din creier în momentul în care sîntem conștienți și cînd nu. Ei au făcut acest lucru prin modelarea rețelelor de neuroni în creierul a nouă participanți, dintre care șapte aveau epilepsie.

Oamenii de știință au fost atenți dacă neuronii oscilează sau nu unul cu altul, sperând să afle dacă celulele creierului au fost legate între ele. Ei au comparat observațiile din momentul în care pacienții erau treji, când dormeau și când pacienții cu epilepsie aveau convulsii.

Astfel, au descoperit că creierul participanților a arătat o entropie mai mare atunci cînd erau pe deplin conștienți. Această constatare a determinat cercetătorii să sugereze că conștiința ar putea fi un efect secundar al unui sistem de lucru care să maximizeze schimbul de informații. Cu alte cuvinte, conștiința umană apare din cauza entropiei crescânde.

În timp ce teoria echipei este interesantă și va duce la cercetări ulterioare, ea este de departe a fi concludentă. Eșantionul studiului a fost destul de mic, astfel că rezultatele trebuie comparate și cu cercetările de pe unul mai mare, cu mai mulți participanți.

Source: playtech.ro

Keywords:

Univers , minte , descoperire

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1973
Populația:
3872 locuitori

Cantemir este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cantemir. Amplasat pe un podiş din sudul republicii, în preajma rîului Prut, este situat la 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din 2004, populaţia oraşului constituie 3872 de locuitori. Oraşul Cantemir, populat cu preponderenţă de muncitorii fabricii de conserve „Prut”, pusă în funcţiune în 1967, primeşte statut de unitate administrativă la 6 aprilie 1973.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.