02 march 2012, 14:35 Kaleidoscope views 4211
02 march 2012, 14:35 Kaleidoscope views 4211

NASA a făcut publice primele imagini ale părţii întunecate a Lunii

Agenţia spaţială americană a dat publicităţii primele filmări ale părţii întunecate a satelitului natural al Pămîntului. Imaginile au fost surprinse în cadrul misiunii GRAIL, cu ajutorul aparaturii instalate la bordul a două sonde spaţiale.

În imaginile obţinute se poate observa Polul Nord al Lunii, precum şi Mare Orientale, una dintre cele mai importante forme de relief de pe Lună.

Mare Orientale este un crater cu diametrul de 900 kilometri. Pe imagini mai poate fi observat terenul accidentat situat în apropierea Polului Sud lunar, precum şi craterul Drygalski cu diametrul de 149 kilometri, cu formaţiunea caracteristică, în formă de stea, din centrul său.

Formaţiunea a apărut în urmă cu miliarde de ani, cu ocazia impactului Lunii cu o cometă sau asteroid.

Lansate din Florida în luna septembrie 2011, navetele Ebb şi Flow gravitează în jurul Lunii la distanţa de 55 kilometri de suprafaţa acesteia. Misiunea lor constă în strîngerea de noi informaţii care să ajute oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine modalitatea în care s-a format Terra, precum şi în colecarea de noi date referitoare la Lună.

 

 

Sursa: NASA News

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1501
Populația:
2138 locuitori

Ivancea este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brăneşti, Ivancea și Furceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Orhei și la 40 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2138 de oameni. Satul Ivancea a fost menționat documentar în anul 1501.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.