21 july 2014, 10:49 Kaleidoscope views 20430
21 july 2014, 10:49 Kaleidoscope views 20430

Supervulcanul care ar putea devasta Europa dă semne de trezire

Vulcanologii au făcut o descoperire îngrijorătoare: un super-vulcan aflat în Germania devine din nou activ.

Supervulcanul aflat sub lacul Laacher din apropiere de Bonn erupe la aproximativ 10.000-12.000 de ani, iar ultima sa erupţie a avut loc acum 12.900 de ani.

Acesta are aproximativ aceleaşi dimensiuni ca Muntele Pinatubo, care în 1991 a provocat cea mai mare erupţie a secolului al XX-lea. Pinatubo a lansat în aer 10 miliarde de tone de magmă, 20 de miliarde de tone de dioxid de sulf şi 16 kilometri cubi de cenuşă, provocând o scădere a temperaturi globale cu 0,5 grade Celsius.

Cînd a erupt ultima oară, supervulcanul Laacher a acoperit cu cenuşă şi roci vulcanice o suprafaţă de 1.600 de kilometri pătraţi. În ultima vreme, mai multe cutremure au avut loc în această regiune, sugerînd că vulcanul redevine activ.

Dacă vulcanul Laacher ar erupe, experţii afirmă că acesta ar putea provoca un dezastru de mari proporţii, fiind necesare evacuări pe scară largă. O erupţie semnificativă ar putea provoca o răcire la nivel global, deoarece norul de cenuşă eliberat de vulcan ar bloca razele solare.

Într-o înregistrare video realizată la lacul Laacher se pot observa bule de dioxid de carbon ce ies la suprafaţă. Vulcanologii afirmă că acest lucru sugerează că vulcanul este activ, camera magmatică a acestuia eliberînd aceste gaze.

Keywords:

vulcan , Germania , pericol

Comments

 (1)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
1944 locuitori

Ciucur-Mingir este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Ciucur-Mingir este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Cimișlia și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1944 de oameni. Satul Ciucur-Mingir a fost menționat documentar în anul 1786.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.