Go to section: Music
10 march 2019, 18:30 Moldovan dance views 3795
Dodon: Ansamblul „JOC” va fi inclus în lista patrimoniului național cultural
10 march 2019, 18:30 Moldovan dance views 3795

Dodon: Ansamblul „JOC” va fi inclus în lista patrimoniului național cultural

Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare "Joc" va fi inclus în lista patrimoniului național cultural, transmite Noi.md.

Despre acest lucru a anunțat președintele Moldovei, Igor Dodon, care a vizitat Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC", cu conducerea căruia a discutat despre situația actuală a ansamblului și problemele cu care se confruntă.

După cum a menționat șeful statului pe pagina sa de socializare, ei au discutat și despre elaborarea unei legi-cadru privind consfințirea ansamblului „JOC" ca element-cheie al patrimoniului național cultural.

Cu suportul instituției prezidențiale, în perioada 9-10 octombrie, ansamblul "JOC" ne va reprezenta țara la Festivalul Internațional Folcloric ,,Dobrovidenie" care se va desfășura în orașul Sankt Petersburg, Rusia. Aceasta este prima participare a renumitului ansamblu "JOC" în capitala de nord a Rusiei după o pauză de peste 30 de ani.

Președintele Moldovei a menționat că pe parcursul a 74 de ani de activitate, Ansamblul de Dansuri Populare "JOC" a participat la numeroase concerte și festivaluri naționale și internaționale din peste 70 de țări ale lumii fiind distins cu numeroase medalii, premii şi diplome.

"Dat fiind faptul că de-a lungul anilor ansamblul "JOC" ne-a făcut celebri în întreaga lume, am decis ca aniversarea a 75-a a colectivului, care va fi marcată în anul 2020, și planul de acțiuni consacrat acestei aniversări, să se desfășoare sub egida Președintelui Republicii Moldova", a menționat Igor Dodon.

El a urat succes artiștilor și i-a asigurat de susținere deplină din partea instituției prezidențiale. "Trebuie să păstrăm, să promovăm și să valorificăm tradițiile noastre populare care ne definesc ca neam și identitate și să le transmitem viitoarelor generații", a spus șeful statului.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1647
Populația:
947 locuitori

Ciuciuieni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brejeni și Ciuciuieni. Localitatea este aşezată pe malul stîng al rîuleţului Ciulucul de Mijloc, la 11 km sud de oraşul Sîngerei şi la 102 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 947 de oameni. Satul Ciuciuieni a fost menționat documentar în anul 1647.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.