Go to section: Music
17 september 2019, 18:00 Music views 2242
Zdob și Zdub își bucură fanii cu o nouă premieră (Video)
17 september 2019, 18:00 Music views 2242

Zdob și Zdub își bucură fanii cu o nouă premieră (Video)

Veste bună pentru fanii trupei Zdob Și Zdub. Băieții revin cu o nouă piesă – „Colindul Leului", care este o capodoperă plină de mister și sensuri, din patrimoniul folclorului romînesc și care l-a inspirat pe Mihai Gîncu să creeze o melodie meditativă, presărată cu elemente muzicale africane.

De unde și cum a apărut Leul în folclorul balcanic rămîne a fi o enigmă pentru etnologi și istoricieni. Dar se spune că toți oamenii se trag din Mama-Africa. O fi ajungînd Leul în Balcani ori ba, acest animal puternic rămîne un simbol forte în cultura noastră.

Colindul Leului este un rit muzical de inițiere a tinerilor băieți în viața matură. Junele a învins Leul. Junele a învins frica. Prometeul balcanic a îmblînzit focul. Junele a devenit bărbat.

Mihai Gîncu – compozitor Zdob și Zdub, chitară bas – a declarat: „Mereu am fost pasionat de muzica etnică ale altor popoare, în special cea africană. Îmi place să împletesc stilurile muzicale, să mă Joc cu ele, ca și cum ar fi un puzzle. Melodia Colindul Leului este menită să inducă ascultătorul elevat în transă meditativă. E o muzică atmosferică, dacă vreți, chiar psihedelică".

Roman Iagupov – solistul trupei Zdob și Zdub – a completat: „Nu obosesc să repet că folclorul nostru autentic e o comoară nestemată, care mă va inspira mereu! Am fost uimit și amuzat de fantezia strămoșilor de pe aceste meleaguri, care au inventat fraza „Scoală, Leu, măi cîine rău!". E imposibil să nu te inspiri din aceste vorbe folclorice! Să nu ne plîngem că sîntem săraci ca națiune. Bogăția e chiar sub picioare: muzica, cultura, tradițiile, înțelepciunea predecesorilor noștri".

Acesta a mai dezvăluit că în timpul filmărilor a comunicat „telepatic" cu eroul clipului – „Junele" Kakilambe din Mali: „El nu știe engleza, eu nu cunosc franceza. Dar ne-am înțeles fără cuvinte. O echipă de 10 oameni, toți pe aceeași undă, într-o atmosferă plină de misticism. În scurtele pauze am ascultat basme și legende maliene, povestite de Kakilambe, care m-a făcut să călătoresc imaginar pe continentul african. Aparent diferiți, totuși atît de apropiați și similari. Suntem cu toții din „Malidova". Mulţumesc familiei Bejenaru din Văleni (Boonika și Boonelul) pentru ospitalitate și pentru adăpost în timpul filmărilor".

„Trupa Zdob și Zdub aduce mulțumiri colegilor de breaslă – formația Tamala din Mali, pentru conservarea și promovarea muzicii tradiționale africane, care a inspirat și continuă să inspire întregul mapamond. Vă mulțumim, frați malieni, pentru acestă colaborare excepțională și de-a dreptul mistică. Nu vom uita energia voastră pozitivă, inimile deschise și răbdarea de care ați dat dovadă în timpul filmărilor. Mersi Kakilambe Kourouma, Mamadjwaz Kone, Dauda Cisse, Mohamed Kante, Ousmane Coulibaly. Trăiască prietenia și muzica. One Love, Jah Rastafari!", este mesajul transmis prin intermediul rețelelor sociale.

Source: ea.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1130 locuitori

Ecaterinovca este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ecaterinovca și Coştangalia. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cimișlia și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1130 de oameni. Satul Ecaterinovca a fost menționat documentar în anul 1859.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.