14 august 2020, 20:20 Celebrities views 2810
Naistul Marin Gheras, la cea de-a 50-a aniversare
14 august 2020, 20:20 Celebrities views 2810

Naistul Marin Gheras, la cea de-a 50-a aniversare

Cunoscutul naist Marin Gheras, solist-instrumentist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, Artist al Poporului, a împlinit astăzi 50 de ani.

Solicitat de agenția moldpres, directorul artistic și prim-dirijorul Orchestrei Simfonice a filarmonicii, Mihail Agafița, a menționat că Marin Gheras este un maestru desăvîrșit. ”Are un sunet incredibil, un sunet puternic, foarte frumos, care pătrunde pînă în sufletul omului. Posedă o tehnică impecabilă, cum am văzut-o la puțini naiști. Interpretează muzică de toate genurile: clasică, populară și ușoară. El dispune de aranjamente deosebite, multe dintre acestea fiind realizate de către regretatul compozitor Boris Dubosarschi, care cuceresc inimile oamenilor, oriunde ar evolua. Îi doresc multă sănătate și inspirație”, a spus Mihail Agafița.

La rîndul său, directorul artistic și prim-dirijorul Orchestrei Simfonice al Instituției Publice Compania ”Teleradio-Moldova”, Gheorghe Mustea, a afirmat că Marin Gheras este un virtuoz al naiului, care încă nu a măsurat ce viteză are. ”Pe lîngă această viteză, are un sunet specific pe care puțini naiști îl posedă. Este înzestrat cu un simț aparte al interpretării. Este un interpret care cîntă cu multe orchestre simfonice din întreaga lume. A colaborat cu orchestra noastră de foarte multe ori, a înregistrat lucrările mele pe care le-am scris pentru nai. sînt niște înregistrări pe care nu mă satur să le ascult. Este un mare talent și un om deosebit”, a constatat Gheorghe Mustea.

Marin Gheras s-a născut pe 14 august 1970 în satul Movila, raionul Herța, regiunea Cernăuți, Ucraina. În 1988, a absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, secția instrumente populare și în 1994 – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. A activat în orchestrele de muzică populară ”Mărțișor”, ”Joc”, ”Lăutarii”, ”Plai Moldovenesc”, Orchestra Fraților Advahov ș.a. A evoluat cu Ansamblul ”Violonistele Moldovei”, condus pe atunci de regretatul compozitor Boris Dubosarschi, și cu mai multe orchestre simfonice din țară și de peste hotare. Actualmente este solist-instrumentist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”.

A colaborat cu compozitorii Gheorghe Mustea, Constantin Rusnac, Liviu Știrbu, Oleg Negruță, Oleg Baraliuc, cu dirijorii Nicolae Bogros, Vasile Goia, Serghei Ciuhrii, Mihai Amihalachioaie, Petre Neamțu ș.a. A efectuat turnee în China, Franța, Germania, Italia, Israel, Liban, Letonia, Lituania, Rusia, Spania, SUA, Turcia și în alte țări.

La vîrsta de 25 de ani, Marin Gheras a fost distins cu titlul onorific ”Artist Emerit”, iar la 45 de ani - cu titlul onorific ”Artist al Poporului”.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
200 locuitori

Ursoaia Nouă este un sat din cadrul comunei Tănătarii Noi, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 200 de oameni. Satul Ursoaia Nouă a fost menționat documentar în anul 1905.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.