26 october 2016, 12:45 Celebrities views 7866
A murit Vadim Derbeniov – patriarhul începuturilor cinematografiei Moldovei
26 october 2016, 12:45 Celebrities views 7866

A murit Vadim Derbeniov – patriarhul începuturilor cinematografiei Moldovei

Marți, la Moscova, la vîrsta de 83 ani, a murit celebrul regizor de film sovietic, rus și moldovenesc, scenaristul și operatorul de cinema și Vadim Derbeniov, acest lucru fiindu-i comunicat corespondentului Sputnik. md de către prietenul și colegul lui Derbeniov, cunoscutul cineast Nicolae Ghibu.

Derbeniov deținea titlurile de Artist Emerit al RSS Moldoveneşti și cel de Artist al Poporului din Rusia.

Vadim Derbeniov s-a născut în anul 1934, în orașul Iaroslavl, în familia scriitorului Claudiu Derbeniov, autor al popularelor romane de spionaj. În anul 1957 a absolvit Facultatea de Operatori la VGHIK (clasa profesorului Boris Volcec). Din anul 1962 a lucrat la studioul "Moldova-film", iar din 1969 - la "Mosfilm".

În Moldova, în calitate de operator, Derbeniov a fost unul dintre acei care, potrivit spuselor lui Ghibu, a fost printre creatorii primăverii cinematografiei moldovenești. Printre peliculele memorabile create de el se numără: "Omul merge după soare", "Balada haiducească" și "Cîntec de leagăn" a lui Mihail Calic. În calitate de regizor Derbeniov realizează filmele artistice: "Călătorie în aprilie", "Ultima lună de toamnă" etc.

Anul trecut Derbeniov a sosit în Moldova pentru prima dată după 27 de ani. La Chișinău, a participat la Festivalul Cinematografic "Întîlnire cu Rusia".

Atunci maestrul, care și-a început aici, în țara noastră, cariera sa, le-a împărtășit chișinăuienilor amintirile sale despre viața și munca sa, despre filmele realizate la "Moldova-film". Atunci a fost proiectată pelicula lui Derbeniov "Ultima lună de toamnă", după opera lui Ion Druță.

"Am privit această peliculă și mi-am analizat propriul destin, destinul protagonistului filmului, gîndindu-mă: atît eu, cît și Vadim Derbeniov am trecut prin mari încercări în viață. Am dus o viață foarte grea, dar am trăit-o ca într-un basm. Pentru că profesia noastră, cu toate că este incredibil de dificilă, dură, dar este un basm", a menționat atunci Ghibu.

Au fost prieteni cu Derbeniov din anul 1957, dar pînă anul trecut nu s-au văzut timp de 35 de ani.

"Cînd Nicolai Ghibu a revenit în Moldova, după ce a absolvit VGHIK-ul, eu lucram deja aici. Am devenit imediat prieteni cu Ghibu, între noi a apărut dintr-o dată simpatia reciprocă", a spus atunci Derbeniov.

El le-a mărturisit invitaților la întîlnire că este fericit să se afle din nou, după 27 de ani, în Moldova.

"A trecut o perioadă enormă de timp! Mă bucur că am avut ocazia să mă reîntîlnesc cu orașul, care îmi este aproape, să mă reîntîlnesc cu natura Moldovei", a menționat Derbeniov.

În pofida vîrstei sale venerabile, el era plin de planuri creative, își dorea să realizeze două filme artistice de lung metraj: unul pe teme contemporane, iar celălalt despre vremurile Războiului Civil.

"Am planificat un film artistic de lung metraj, o poveste romantică de dragoste. Destinul unește un bărbat și o femeie în lupta împotriva unor aventurieri, dornici să se îmbogățească explorînd clandestin resursele naturale. Este un film de aventură. Scenariul este deja scris", i-a povestit corespondentului Sputnik Vadim Derbeniov, cu exact un an în urmă.

Acesta urma să fie un film pentru toate vîrstele. "Acolo eroina de 30 de ani e minunată, tatăl ei fiind rus, iar mama - japoneză", menționa Derbeniov. Pelicula urma să fie filmată în Orientul Îndepărtat, pe insula Kunashir.

"Al doilea film, istoric, despre eroismul femeilor din Rusia, țesătoare din Iaroslavl, originare din patria mea mică. În anul 1919 a fost foamete și două mii de țesătoare s-au adunat la granița dintre regiunile Samara și Orenburg la recoltarea grîului. Acolo era un sat pustiu, unde cu puțin timp înainte de începerea recoltării s-au purtat lupte împotriva lui Kolciak. Și iată că Kolciak s-a retras, iar acolo se coace grîul. Țesătoarele strîng roada, deplasîndu-se de-a lungul Volgăi pe jos. Uneori, însă ele sînt nevoite să ia armele în mîini pentru a se apăra de bandiți", a adăugat Derbeniov.

Regizorul sublinia că vrea să realizeze un mini-serial, cu șase episoade pentru ca filmul să poată fi demonstrat într-o singură zi. El a vrut să realizeze o poveste veritabilă despre un act de eroism civil adevărat.

Nu a fost să fie, timpul nu așteaptă pe nimeni, e ireversibil ... Dar cine decide timpul cui pe pămînt trebuie să se termine și al cui rînd încă nu a venit?! Probabil, rămîne doar să credem în aceea că în Ceruri sînt luați în primul rînd, cei mai buni dintre oameni, chiar dacă aceștia nu au reușit să definitiveze ceva aici.

Reamintim, că mai multe informații despre Istoria cinematografiei moldoveneştiSpeciile şi genurile cinematografieiFilmul televizatCineaştii moldoveniPersonalităţi ale cinematografiei puteţi găsi la compartimentul Cultura al proiectului moldovenii.md

Source: ru.sputnik.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
1954 locuitori

Leuşeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Leuşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 15 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1954 de oameni. Satul Leușeni a fost menționat documentar în anul 1609.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.