19 december 2015, 10:00 Celebrities views 9433
Scriitorului şi cineastului Vlad Ioviţă, comemorat la Cocieri (Video)
19 december 2015, 10:00 Celebrities views 9433

Scriitorului şi cineastului Vlad Ioviţă, comemorat la Cocieri (Video)

La Liceul „Vlad Ioviţă" din Cocieri, Dubăsari, a avut loc comemorarea scriitorului şi cineastului, originar din această localitate, care pe data de 25 decembrie ar fi împlinit 80 ani. La eveniment au participat profesorii şi consătenii, care au învăţat cu protagonistul şi au asistat la lansarea nuvelei „Dimitrie Vodă Cantemir, de Vlad Ioviţă", relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Consiliul local a venit cu un suport de șapte mii de lei pentru reeditarea acestei cărți. Sper foarte mult că această carte să ajungă la elevi. Sperăm foarte mult că elevii din Liceul „Vlad Ioviță" vor citi această carte", a afirmat Raisa Spinovschi, primar de Cocieri.

La festivitatea de la Cocieri, Dubăsari a participat şi o delegaţie de oameni de cultură şi ştiinţă de la Chişinău, condusă de scriitorul Titus Ştirbu.

Directorul interimar al Liceului, Tatiana Roşca, a mărturisit că acţiunea de comemorare, organizată în colaborare cu autorităţile locale şi locuitorii comunei a avut un scop educaţional. „Din anul 1995 instituția poartă numele lui Vlad Ioviță. Numele lui a promovat nu doar imaginea instituției noastre, dar și a întregii comunități. O astfel de personalitate în satul nostru nu există. Dacă ar fi fost în viață s-ar mândri foarte mul cu generația și instituția care-i poartă numele. A trăit puțin, dar i-a rămas opera și amintirea", a menționat Tatiana Roşca.

Pe 23 decembrie la Muzeul Naţional al Literaturii Române, Mihail Kogălniceanu din Chişinău va fi vernisată o amplă expoziţie, consacrată vieţii şi creaţiei lui Vlad Ioviţă.

Vlad Ioviţă s-a născut pe 25 decembrie 1935 şi s-a stins din viaţă pe data de 23 iunie 1983. De menţionat că o stradă din localitate poartă numele omului de cultură Vlad Ioviţă. În faţa Liceului urmează să fie înălţat şi un bust. Acum sătenii sunt în căutarea resurselor financiare.

Vă propunem să vizionați filmul documentar «Vlad Ioviță», realizat la studioul «Moldova-film» în anul 1985, în regia lui Iacob Burghiu, după scenariul semnat de Iacob Burghiu și Mihai Ștefan-Poiată, operator imagine - Vlad Ciurea.

Reamintim, că mai multe informații despre Istoria cinematografiei moldoveneştiSpeciile şi genurile cinematografieiFilmul televizatCineaştii moldoveniPersonalităţi ale cinematografiei puteţi găsi la compartimentul Cultura al proiectului moldovenii.md

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1742
Populația:
402 locuitori

Zăzulenii Vechi este un sat din cadrul comunei Negureni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ungheni și la 107 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 402 oameni. Satul Zăzulenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1742.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.