13 march 2024, 10:30 Celebrities views 56675
In memoriam Vlad Gheorghelaş
13 march 2024, 10:30 Celebrities views 56675

In memoriam Vlad Gheorghelaş

Astăzi se împlinesc 13 ani de la trecerea în neființă a interpretului de muzică populară Vlad Gheorghelaş.

Artistul s-a născut pe 22 octombrie 1949, în satul Drochia, raionul Drochia. Cariera sa de artist a început dintr-o întîmplare, cînd a mers la concursul republican „Cîntaţi cu noi", ca, pe urmă, să fie invitat de către dirijorul şi violonistul Serghei Lunchevici, la un concurs de angajare în Orchestra „Fluieraş". A absolvit în 1980 Colegiul de muzică „Ştefan Neaga, după care a fost angajat în Orchestra „Lăutarii" dirijată de Nicolae Botgros. A cîntat cu toate formaţiile de muzică populară: „Folclor", „Mugurel", „Joc" ş.a.

În 1997, a început colaborarea cu poetul Grigore Vieru. Rodul acesteia este piesa „Tata", care l-a făcut celebru pe Vlad Gheorghelaş. Au urmat „Părinţii", „De cînd, mîndro, te iubesc", „Noroc, noroace", „Primăvară, dacă ştii" ş.a. În total, au făcut împreună 24 de piese, alte cîteva au rămas neînregistrate.

Artistul era cunoscut şi datorită fluieratului artistic pe care îl interpreta cu o deosebită măiestrie.

Vlad Gheorghelaş s-a stins din viață la 13 martie 2011 și a fost înmormîntat la Cimitirul Central din strada Armenească din capitală.

Keywords:

moldovenii , interpret , muzica

Comments

 (1)
  • #1 IAN Reply Quote selected
    Знал лично этого замечательного человека. Светлая ему память....
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1973
Populația:
3872 locuitori

Cantemir este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cantemir. Amplasat pe un podiş din sudul republicii, în preajma rîului Prut, este situat la 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din 2004, populaţia oraşului constituie 3872 de locuitori. Oraşul Cantemir, populat cu preponderenţă de muncitorii fabricii de conserve „Prut”, pusă în funcţiune în 1967, primeşte statut de unitate administrativă la 6 aprilie 1973.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.