24 february 2021, 12:30 Moldovan reality views 3372
Dezastru ecologic la Comrat. Rîul Ialpug - în pericol!
Photo: https://noi.md/
24 february 2021, 12:30 Moldovan reality views 3372

Dezastru ecologic la Comrat. Rîul Ialpug - în pericol!

Problema ecologică pe rîul Ialpug din Comrat, care a devenit foarte mic și murdar din cauza scurgerii în ea a diferitor tipuri de deșeuri, ape uzate din sistemul de canalizare, trebuie urgent de rezolvat prin construirea unei stații de epurare moderne în capitala autonomiei Găgăuze, dar pînă atunci este important de găsit o soluție temporară la această problemă.

O astfel de opinie pentru portal Noi.md au exprimat președintele ONG-ului Soluția Verde, Anatolie Zalevschi, și președintele Fondului Ecologic Ecodava, Igor Sîrbu.

Anatolie Zalevschi a menționat că astăzi rîul Ialpug din Comrat se află într-o stare deplorabilă, deoarece în primul rînd există puțină apă în rîu și nu există o biodiversitate bogată, deoarece în rîu se scurg diferite tipuri de deșeuri.

"La Comrat, de zeci de ani, acest rîu pur și simplu suportă întreaga activitate a orașului. În ea ajunge o cantitate enormă de apă de canalizare din diferite gospodării, de la diferiți agenți economici. Apele reziduale ajung aici din cauza faptului că orașul nu are o stație de tratare a apelor reziduale, care ar fi putut reduce povara asupra rîului. Astfel, s-ar îmbunătăți ecosistemul rîului", a subliniat președintele ONG-ului Soluția Verde.

El a spus că le-a trimis foarte multe scrisori de la diferite organe de stat, în special, ministerului de profil, Centrului Național de Sănătate Publică din Republica Moldova și Centrului analog regional din Comrat, comisiei parlamentare pentru mediu și dezvoltare regională, dar în cele din urmă de la ele am obținut doar răspunsuri, iar problema așa și nu a fost rezolvată.

Anatolie Zalevschi a menționat că există un proiect concret de construire a unei stații de epurare normale, pentru ca orașul să nu polueze rîul Ialpug, dar pînă în prezent problema implementării sale nu a fost rezolvată.

"Sper foarte mult și cred că prin consolidarea eforturilor la fața locului și în centru această problemă va fi rezolvată. Este necesar, în primul rînd, să soluționăm problema construcției stației de epurare în Comrat, cu un sistem de alimentare cu apă, deoarece doar 30% dintre locuitori sînt conectați la sistemul de canalizare din oraș. Și în al treilea rînd - este important să vindecăm rîul Ialpug, pentru ca acesta să se apropie cel puțin de starea sa precedentă", a subliniat președintele ONG-ului Soluția Verde.

La rîndul său, președintele Fundației Ecodava, Igor Sîrbu, a menționat că problema ecologică de pe rîul Ialpug din Comrat vizează poluarea sa cu ape uzate din sistemul de canalizare din Comrat.

"Această problemă este de mai mulți ani și acută. Aici este un focar de diferite boli și o cantitate mare de gunoi, deoarece autoritățile demult nu pot găsi o soluție la problemele existente. De zeci de ani apele reziduale ajung în rîu, deoarece orașul nu are o stație de epurare modernă. Această problemă este actuală nu doar pentru Comrat, dar și pentru multe alte orașe mari", a spus Igor Sîrbu.

Potrivit lui, autoritățile acestor localități în primul rînd trebuie să pună accent pe această problemă, deoarece decizia ei este foarte importantă nu doar pentru Comrat, pentru a avea o canalizare normală, dar și pentru localitățile din apropiere care folosesc apă din acest rîu.

"Există pescari care continuă să pescuiască aici, turmele beau apă, există multe gospodării și agenți economici care își scurg aici apele uzate și rămîn nepedepsiți. Autoritățile spun că pentru soluționarea problemelor de canalizare sînt necesare 40 de milioane de lei. Problema există de zeci de ani, dar nu este rezolvată. Sperăm că Comratul va găsi cel puțin o soluție temporară la această problemă, pînă cînd va fi construită o stație de epurare modernă capabilă să facă față cu apele reziduale din Comrat și din satele din apropiere", a menționat președintele fondului Ecologic Ecodava.

Source: noi.md

Keywords:

Comrat , Ecodava , ecologie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1937
Populația:
791 locuitori

Bucuria este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tudoreşti și Bucuria. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cahul și la 168 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 791 de oameni. Satul Bucuria a fost întemeiat în anul 1937.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.