08 january 2020, 15:00 Moldovan reality views 3948
Declarație: Asta e atitudinea conducerii României față de marele domnitor Ștefan cel Mare
08 january 2020, 15:00 Moldovan reality views 3948

Declarație: Asta e atitudinea conducerii României față de marele domnitor Ștefan cel Mare

În octombrie 2006, televiziunea națională română l-a declarat pe Ștefam cel Mare drept cel mai mare român al tuturor timpurilor. Acest titlu a fost obținut în urma unui televoting, unde marele domnitor moldovean a acumulat doar 21% din voturi. Despre aceasta scrie într-un comunicat de presă Dumitru Roibu, liderul mișcării de tineret ”Urmașii lui Ștefan”.

”Mai mulți intelectuali moldoveni au surîs atunci cînd au văzut modul prin care Ștefan Cel Mare a obținut acest titul, mai mult ca atît, domnitorul nostru nu avea niciun monument în capitala românilor. Monument lui Ștefan cel Mare i sa pus totuși, în noiembrie 2018, la București.

Mai devreme i s-a pus și la Iași, vechea capitală a Moldovei, la 1883. Ca să conștientizăm importanța evenimentului, trebuie să știm că a fost prezent însăși regele României Carol I la dezvelirea monumentului, împreună cu o mare parte din elita culturală a României la acel moment, printre care și Vasile Alexandri, Mihail Eminescu, Nicolae Gane, B.P. Hașdeu, etc”, se mai arată în comunicat.

Totodată, potrivit lui în 2018, la dezvelirea statuii lui Ștefan la București au fost prezenți, cum credeți, cine? Toader Mugur Mihai, primarul sectorului 2, de Lucian Cătălin Iliescu, consilier general, preşedintele Comisiei Cultură şi Culte din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, de Oana Valeria Zaharia, director AMPT şi de autorul lucrării, sculptorul George Tănase.

”Așa probabil e cuvenit la români, îi cinstesc pe „cei mai mari români” nu că am spune modest, ci simbolic și chiar sugestiv. Fără măcar să fie prezent ministrul culturii sau oricare altă figură de importanță națională.

Asta nu e omitere sau greșeală, asta e atitudine. Asta e atitudinea conducerii României față de marele nostru domnitor Ștefan cel Mare, ” declară Dumitru Roibu.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1625
Populația:
1462 locuitori

Pogănești este un sat și comună din raionul Hîncești. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pogănești și Marchet. Localitatea se află la distanța de 58 km de orașul Hîncești și la 89 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1462 de locuitori. Satul Pogănești a fost menționat documentar în anul 1625.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.