26 february 2020, 11:30 Moldovan reality views 3492
Plahotniuc s-a despărţit definitiv de PDM. În scurt timp el va lansa un nou proiect politic?
26 february 2020, 11:30 Moldovan reality views 3492

Plahotniuc s-a despărţit definitiv de PDM. În scurt timp el va lansa un nou proiect politic?

Săptămîna trecută, tema nr. 1 a fost scindarea în conducerea Partidului Democrat. Miercuri, 19 februarie, şase deputaţi, în frunte cu Andrian Candu, au declarat că părăsesc PDM şi formează un grup parlamentar independent.

Scizioniştii s-au autoîntitulat "adevărata opoziţie proeuropeană " şi au declarat că numărul deputaţilor, dar şi a membrilor PD care vor părăsi formaţiunea politică, va creşte.

Ce treabă are Plahotniuc cu asta?

Acum 8-10 ani presa moldovenească, dar şi cea străină îl numea pe antreprenorul Vladimir Plahotniuc, liderul de facto (la acel moment) al PDM, "păpuşar" sau "cardinalul cenuşiu al politicii moldoveneşti". Însă acest statut, cum se vede, era neplăcut pentru Vladimir Gheorghievici, pentru că de-a lungul anilor el a făcut mai multe încercări de a se "legaliza".

Prima încercare a fost cea din anul 2010, cînd în lista electorală a democraţilor brusc a apărut un şir de reprezentanţi ai echipei de sponsori în frunte cu "inginerul, specialistul în administrarea afacerilor, licenţiatul în drept "Vladimir Plahotniuc (el personal figura cu nr.2, imediat după preşedintele partidului, Marian Lupu). Însă deja în 2013, din cauza confruntării cu Vladimir Filat, Plahotniuc a fost nevoit să se retragă iar în umbră.

Pe urmă pentru el a fost inventată funcţia de coordonator executiv al coaliţiei de guvernare, el a revenit în parlament, în 2016 a devenit conducător oficial al Partidului Democrat, pe care l-a şi condus de facto, însă aşa şi nu a reuşit să-şi atingă scopul dorit – funcţia de prim-ministru. Iar după ce în 2019 pe neaşteptate pentru democraţi a fost formată coaliţia PSRM-blocul ACUM, care a înlăturat PDM de la putere, Vladimir Plahotniuc a fost nevoit să fugă din ţară şi să revină la statutul de "păpuşar politic".

Andrian Candu, care a anunţat ieşirea din PDM, a recunoscut că în ajun a discutat cu Vladimir Plahotniuc această chestiune. "Ieri l-am telefonat. M-am simţit obligat să-i spun ce intenţionez să fac, împreună cu colegii. El mi-a spus: "Sînteţi oameni maturi, dacă credeţi că trebuie să o faceţi, făceţi-o pentru viitorul ţării. Nu vreau să mă îndepărtez de acest om, care a avut un aport important în dezvoltarea Partidului Democrat", a declarat Candu.

În interpretarea ex-spicherului, el doar l-a informat pe fostul şef de partid, acum fugar, şi ruda sa (Candu este finul lui Plahotniuc, el a mai administrat şi un şir de companii, spre exemplu, a fost director general "Prime Management" SRL) despre „divorţul" de PDM. În comunitatea experţilor se crede că este vorba despre o decizie plănuită şi coordonată cu Vladimir Plahotniuc, care chiar dacă a pierdut poziţiile politice în ţară continuă să ţină degetul pe pulsul politicii moldoveneşti şi cel mai probabil a început realizarea scenariului său politic preelectoral.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

Vlad Plahotniuc , PDM

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1656
Populația:
874 locuitori

Valea Trestieni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Isăicani, Luminița, Odobești, Valea Trestieni şi Selișteni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Nisporeni și la 92 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Valea Trestieni constituia 874 oameni. Satul Valea Trestieni a fost menționat documentar în anul 1656.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.