22 february 2020, 11:00 Moldovan reality views 3111
Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor a interzis vînzarea a circa 34 mii de jucării
22 february 2020, 11:00 Moldovan reality views 3111

Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor a interzis vînzarea a circa 34 mii de jucării

În scopul protecţiei consumatorilor şi prevenirii comercializării unor produse cu impact asupra siguranţei şi sănătăţii consumatorilor, fiind studiate informaţiile relevante din mediul online, de către Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei au fost efectuate controale inopinate privind respectarea cerinţelor legislaţiei în vigoare, la agenţii economici care comercializează jucării.

La etapa comercializării jucăriilor au fost supuse controlului următoarele grupe de produse: jucării cu roţi (trotinete, biciclete, jucării cu împlutură moale, păpuşi, jocuri de mese, jucării din mase plastice, etc.).

În acest context, APCSP a stabilit:

- expunerea în comercializare a produselor în lipsa informaţiei complete pentru consumatori privind ţara producătoare, producătorul, denumirea importatorului, precum şi lipsa informaţiei în limba de stat, privind măsurile de precauţie şi modul de utilizare.

- expunerea în comercializare a jucăriilor pentru copii supuse evaluării conformităţii obligatorii, în lipsa declaraţiei de conformitate (lipsa rapoartelor de încercări la indicii de inofensivitate).

Pentru încălcările depistate au fost aplicate următoarele măsuri:

  • întocmite 6 procese-verbale cu privire la contravenţie în baza Codului Contravenţional al Republicii Moldova.
  • eliberate 3 prescripţii de interzicere a comercializării loturilor de produse pentru 33827 bucăţi în sumă totală de 636628 lei;
  • aplicate 3 prescripţii de înlăturare a neconformităţilor;

În timpul controalelor inopitate efectuate în municipiul Chişinău, agenţii economici au fost familiarizaţi cu prevederile Reglementării Tehnice privind siguranţa jucăriilor aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.808 din 29.10.2015, despre modul de întocmire a declaraţiilor de conformitate, despre cerinţele esenţiale de securitate, eventualele riscuri ce pot apărea în cazul utilizării incorecte a jucăriilor, necesitatea şi importanţa aplicării marcajului ce indică vârsta copilului, pentru asigurarea securităţii copiilor.

APCSP, recomandă următoarele sfaturi ce ţin de corectitudinea şi siguranţa procurării jucăriilor pentru copii:

1. Asiguraţi-vă că aţi luat cunoştinţă de toate informaţiile de pe etichetă. Fiţi conştienţi de recomandările privind limita de vîrstă şi siguranţa produselor - luaţi o atitudine serioasă. Achiziţionaţi doar jucării care au aplicat marcajul CE. „Marcaj CE" înseamnă un marcaj prin care producătorul indică faptul că jucăria respectă cerinţele aplicabile stabilite în legislaţia comunitară de armonizare transpusă şi în legislaţia naţională. Nu confundaţi marcajul CE cu alte simboluri. Atenţie! Acestea au rolul să vă deruteze şi riscaţi să procuraţi jucării periculoase pentru copii.

2. Nu procuraţi jucării care nu sunt însoţite cu instrucţiuni de utilizare.

3. Nu lăsaţi la îndemîna copiilor sub 3 ani jucării care conţin părţi mici, deoarece copiii au tendinţa de a pune jucăriile în gură, iar părţile mici prezintă un risc de sufocare. Aveţi grijă ca toate detaliile mici (ochi, nas ş.a.) ale jucăriilor să fie strîns lipite /cusute de jucărie.

4. Urmaţi cu stricteţe regulile privind asamblarea şi folosirea jucăriilor. Păstraţi instrucţiunile şi alte informaţii ambalate împreună cu jucăriile, într-un loc sigur.

5. Întotdeauna procuraţi jucării de la producători cu renume, pe care îi cunoaşteţi. Vînzătorii/producătorii cu renume au grijă de produsele comercializate şi de obicei acceptă returnări.

6. O atenţie deosebită trebuie acordată la procurarea jucăriilor de mîna a doua (second hand). Supravegheaţi copii în timpul jocului - aveţi grijă ca jucăriile să fie utilizate conform scopului, în corespundere cu vîrsta şi abilităţile copiilor. Pentru anumite produse - cum sunt trotinetele, bicicletele, patinele cu rotile - casca şi echipamentul de siguranţă trebuie să fie mereu purtate.

7. Asiguraţi-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt păstrate în locuri neaccesibile copiilor cu vîrsta mai mică de 3 ani, aşa cum aceste jucării pot conţine părţi mici. Aveţi grijă ca copii să nu se joace cu pachetele din plastic, care reprezintă un risc al sufocării.

8. Examinaţi periodic jucăriile pentru a depista eventuale distrugeri (rupturi, spargeri) care pot prezenta anumite riscuri pentru sănătatea şi siguranţa copilului dvs.

9. Aruncaţi imediat jucăriile distruse, înlăturaţi toate ambalajele jucăriilor, inclusiv ambalajele din plastic, carton, hîrtie, dar întotdeauna păstraţi instrucţiunile.

10. Nu lăsaţi jucăriile pe scări, pe podea sau în locurile aglomerate ale casei.

11. Întotdeauna anunţaţi vînzătorul sau autorităţile competente dacă aţi descoperit un eventual risc al unei jucării.

12. Fiţi vigilenţi şi respectaţi precauţiile de baza pentru reducerea la maximum a riscurilor.

Participarea consumatorilor este la fel de necesară pentru a reduce la minimum riscurile privind siguranţa: fiţi vigilenţi, atenţi şi avertizaţi, şi astfel vom putea petrece sărbătorile de iarnă fericit şi în deplină siguranţă.

Source: tvrmoldova.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
1037 locuitori

Orac este un sat şi comună din raionul Leova. Orac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 77 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1037 de oameni. Satul Orac a fost menționat documentar în anul 1830.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.