09 october 2019, 17:00 Moldovan reality views 2218
Un nou experiment. Reforma ”decisivă”
09 october 2019, 17:00 Moldovan reality views 2218

Un nou experiment. Reforma ”decisivă”

Autoritățile moldovenești intenționează să acorde o atenție deosebită transformărilor din sectorul justiției, deoarece consideră că sectorul dat a ratat șansa de a se curăța de sine stătător. În parlament, dezbaterile pe marginea reformei au fost preconizate pentru începutul sesiunii de toamnă-iarnă, iar audierile publice privind inovațiile propuse vor continua în următoarele trei săptămîni.

Evaluarea profesionalismului și a integrității multor procurori și judecători de către comisia independentă, formarea organelor de autoadministrare conform noilor reguli, modificarea procedurii de alegere a Procurorului general și redistribuirea atribuțiilor instituțiilor anticorupție – iată doar unele direcții ale reformei ambițioase, anunțate de coaliția aflată la guvernare.

În același timp, mulți experți atrag atenția asupra unui șir de lacune în inițiativele anunțate și cred că acestea mai trebuie perfecționate. În opinia lor, măsurile extreme, anunțate de autorități, reprezintă doar o parte din scenariu. Un pachet mai mare de proiecte legislative, ce reprezintă strategia complexă de reformare a justiției, calculată pentru mai mulți ani, trebuie finalizat către finele anului curent.

"Sistemul și-a ratat șansa"

În ultimele zile de august, în pofida zilelor de sărbătoare, primele persoane din țară au găsit posibilitatea să se convoace la Ministerul Justiției pentru a participa la prezentarea noului concept de reformă a justiției. La eveniment au participat președintele, Igor Dodon, spicherul, Zinaida Greceanîi, premierul, Maia Sandu, precum și vicepremierul, șeful MAI, Andrei Năstase și ministrul Justiției, Olesea Stamate.

Zinaida Greceanîi a caracterizat reforma ca fiind "foarte necesară sistemului de justiție, deoarece ea implică nu doar siguranța cetățenilor, dar și cea a mediului de afaceri și a investițiilor străine". Spicherul a menționat importanța participării parlamentului la procesul de reformare a sectorului justiției. Potrivit ei, în scurt timp Comisia juridică, numiri și imunități a parlamentului va organiza audieri publice pe margine concepției prezentate, cu participarea reprezentanților societății civile.

Importanța și caracterul ambițios al concepției prezentate au fost subliniate și de alți vorbitori. Premierul Maia Sandu a menționat că în Moldova au avut loc multe experimente în domeniul justiției, și că "această reformă este decisivă". Potrivit ei, lunile din urmă au demonstrat că "în sistemul judecătoresc și procuratură nu există curajul de a face reforme".

Concepția de reformare în sfera justiției a fost prezentată de ministrul Olesea Stamate. Potrivit ei, funcționarea corectă a acestui sector garantează supremația legii, respectarea drepturilor omului, asigură un mediu favorabil dezvoltării economiei, atragerii investițiilor și prosperării țării. Stamate a menționat nivelul jos de încredere a oamenilor față de sistemul judecătoresc și concluziile instituțiilor internaționale care vorbesc despre lipsa de independență și ineficiența justiției.

Ministra a menționat că la începutul mandatului autoritățile au "acordat sistemului șansa de a se reforma din interior, însă deja este clar că aceasta nu s-a întîmplat". Așa a explicat ea necesitatea elaborării concepției și a proiectelor legislative aferente "pentru reformarea instituțiilor-cheie". E de așteptat că modificările propuse vor fi dezbătute în parlament la începutul sesiunii de toamnă-iarnă. Documentele au fost publicate pe site-ul ministerului spre a fi discutate public pe parcursul următoarelor săptămîni.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

experiment , reforma

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1888
Populația:
1473 locuitori

Iliciovca este un sat și comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiscoe și Iliciovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Floreşti şi la 151 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1473 de oameni. Satul Iliciovca a fost menționat documentar în anul 1888 cu denumirea Nicolaevca.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.