24 august 2019, 11:00 Moldovan reality views 3692
Alimentarea la stațiile PECO a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere este interzisă
24 august 2019, 11:00 Moldovan reality views 3692

Alimentarea la stațiile PECO a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere este interzisă

Alimentarea la stațiile PECO a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere lichefiate nu este permisă conform prevederilor legislației în vigoare. Despre aceasta precizează Ministerul Economiei, într-un răspuns Agenției de presă IPN ca urmare a mai multor sesizări de la cetățeni privind imposibilitatea de a-și încărca buteliile cu gaz pentru aragazuri casnice la benzinării.

Astfel, potrivit Ministerului Economiei, îmbutelierea gazelor în butelii de uz casnic sau tehnologic se efectuează la stații de distribuție și îmbuteliere a gazelor lichefiate (SDÎG) sau la stații de îmbuteliere a gazelor lichefiate (SÎG). De asemenea, umplerea, transportul, verificarea tehnică periodică etc. a acestor butelii, se face de întreprinderi specializate care dețin avizul pozitiv de expertiză eliberat de către organismul de expertiză în domeniul securității industriale.

„În conformitate cu actele normative în vigoare, îmbutelierea gazelor în butelii de uz casnic sau tehnologic se permite doar la stațiile de distribuție și îmbuteliere a gazelor lichefiate sau la stațiile de îmbuteliere a gazelor lichefiate", se arată în răspuns.

Ministerul Economiei declară că licența pentru comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat la stațiile de alimentare, eliberată pentru fiecare stație de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, permite titularilor comercializarea gazului lichefiat doar pentru transportul auto. „La moment nu există niciun tip de licență care ar permite îmbutelierea gazelor în butelii de uz casnic sau tehnologic în cadrul stațiilor PECO", se menționează în răspuns.

Potrivit Ministerului, piața produselor petroliere din Republica Moldova activează în condițiile economiei de piață și, din cauza lipsei cererii din partea consumatorilor de gaze petroliere lichefiate la SDÎG și SÎG, majoritatea acestor stații au fost conservate. Conform informației prezentate de Agenția Supraveghere Tehnică, la începutul anului 2019, pe teritoriul Republicii Moldova activau 2 SDÎG, în municipiul Bălți și în raionul Comrat, satul Bugeac și 24 SÎG în mai multe regiuni ale țării.

Ministerul spune că, întru soluționarea problemei pe viitor, a elaborat un Plan de acțiuni privind ajustarea cadrului normativ și legislativ, care va fi implementat după aprobarea de către autoritățile publice centrale. La fel, urmează a fi examinată de către autorități posibilitatea desfășurării activității de livrare și instalare a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere lichefiate la domiciliu de către companii specializate.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/alimentarea-la-statiile-peco-a-buteliilor-de-uz-casnic-cu-gaze-petroliere-este-i-7967_1067682.html#ixzz5xUpdCppd
Follow us: @IPN_News_Agency on Twitter | ipn.md on Facebook

Source: www.ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1422
Populația:
1583 locuitori

Criva este un sat şi comună din raionul Briceni. Criva este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Criva este cel mai de vest punct a Republicii Moldova, situat în lunca rîului Prut, la hotarul a trei ţări Moldova – Ucraina – România, amplasat la o distanţă de 35 km de oraşul Briceni. Treitoriul satului este traversat de şoseaua şi calea ferată de importanţă naţională şi internaţională. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1583 de oameni. Satul Criva este atestat documentar la 1422.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.