22 august 2019, 16:20 Moldovan reality views 6144
Salariile mici, prețurile ridicate și viitorul copiilor alungă moldovenii din țară
22 august 2019, 16:20 Moldovan reality views 6144

Salariile mici, prețurile ridicate și viitorul copiilor alungă moldovenii din țară

Schimbarea puterii la Chișinău a reanimat speranța moldovenilor că situația economică a țării se va îmbunătăți.

Deocamdată, schimbările se lasă așteptate în condițiile în care sunt făcute cu jumătăți de măsură. Or, cei mai mulți moldoveni sun dezamăgiți de corupție, lipsa locurilor de muncă bine plătite și justiția politizată, constată în cadrul emisiunii "15 minute de realism economic", Victor Ursu.

Potrivit celui mai recent sondaj, problemele care îi macină pe moldoveni sunt salariile mice, prețurile ridicare și viitorul copiilor. Pentru a rămîne în țară o treime dintre moldoveni optează pentru un salariu între 10 și 15 mii.

Referindu-ne la salariu, peste o treime dintre moldoveni s-ar mulțumi cu o remunerare 10 000 – 15 000 mii de lei între pentru a rămîne în țară. În același timp, două treimi dintre moldoveni susțin că angajatorul nu le-a majorat salariul în ultima perioadă. Însă realitatea este alta, aproape 40% primesc un salariu între 3000 și 5000 de lei/lunar, iar 30% sub 3000 de lei și 23% între 5000 și 10000 de lei/lunar.

Pe grupe de vîrste sondajul mai arată că tinerii în între 18 și 29 de ani vor o remunerare lunară de 12600 de lei în timp cei cu vîrsta între 45-59 de ani optează pentru o remunerare de 10500 de lei.

Cel mai interesant detaliu este că intenția de emigra în următoarele șase luni persistă în rîndul tinerilor – 28%. Observăm că este vorba în mare parte de populația economic activă, care nu-și vede viitorul în Republica Moldova. Argumentul este lipsa locurilor de muncă bine plătite, dar și a încrederii în ziua de mîine

Este un semnal de alarmă tras de populație în adresa autorităților, dar și un risc pentru țară ca urmare a intenției migrației care se menține la un nivel înalt. Politicile de guvernare ale autorităților sună frumos pe hîrtie, dar de cele mai multe ori sunt implementate cu jumătăți de măsură fără impact pentru ridicarea nivelului de trai al populației. O dovadă că populația Republicii Moldova pleacă masiv din țară o arată și Biroului Național de Statistică potrivit căruia, în prezent populația țării este de 2,6 milioane locuitori. Reducerea populației se datorează migrației crescînde, dar și prin reîntregirea familiilor și nașterea copiilor în străinătate. Efectele ar putea veni în lanț pe fundalul reducerilor banilor trimiși de moldovenii din străinătate. Respectiv acest lucru înseamnă mai puțină valută în țară și o presiune mai mare leul moldovenesc.

Pentru remedierea situației, Republica Moldova are nevoie stringentă de acțiuni concrete care vizează în primul ridicarea nivelului de trai și impulsionarea investițiilor pentru generarea locurilor de muncă.

În concluzie, Victor Ursu susține că Republica Moldova poate face față dinamicii populației, concentrîndu-se pe calitatea vieții. Experiența din regiune, dar și la nivel global indică faptul că ţările înregistrează succese atunci cînd investesc în sănătate, în educație și în oportunități de muncă, în special pentru tineri. Rata fertilității poate crește dacă se fac investiții în sănătate și educație și atunci cînd există legi și programe pentru susținerea familiilor, care permit femeilor și bărbaților să reconcilieze munca cu numărul dorit de copiii.

Source: viitorul.org

Keywords:

viitor , studiu , populatia , preţ , salarii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
357 locuitori

Zahorna este un sat din cadrul comunei Dobruşa, raionul Șoldăneşti, cu o suprafaţă de circa 1.80 kilometri pătraţi și perimetrul de 7.82 km. Satul Zahorna este situat la o distanță de 26 km de orașul Șoldănești și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 357 de oameni. Satul Zahorna este menționat în documente la începutul secolului al XVII-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.