26 june 2019, 17:50 Moldovan reality views 2456
Cine plătește pentru miliardul furat?
26 june 2019, 17:50 Moldovan reality views 2456

Cine plătește pentru miliardul furat?

Cine a furat miliardul de dolari din sistemul bancar, în principiu, se cunoaște, dar vom aștepta concluzia Comisiei create de Parlament.

Cu toate acestea, se știe că pentru recuperarea acestuia plătim noi toți - cetățenii Republicii Moldova. După cum se cunoaște, pentru recuperarea datoriilor băncilor aflate în faliment, Banca Națională a Moldovei a acordat un împrumut Guvernului (Ministerul Finanțelor) în valoare de 13,5 miliarde lei cu o dobîndă de 5% anual. De ce nu 0,1% sau 1%? Nu este clar, dar bugetul țării, anual, pe parcursul a 25 de ani, începînd cu 2016, este lipsit și va fi lipsit de 700.0 milioane de lei doar pentru achitarea dobînzii acestui împrumut. În plus, începînd cu o anumită dată, va fi rambursat "corpul" creditului (cupoane la obligațiuni), aproximativ, în aceeași sumă.

De unde să luăm asemnea bani? Bugetul, așa cum a hotărît Guvernul Filip, și așa se umple greu, de fapt, dar trebuie de cîștigat încrederea electoratului, de majorat pensiile și salariile pentru angajații statului. Comercianții mici și escrocii mari de la PDM au găsit repede o ieșire din situație- să pună aceste plăți pe umerii marilor întreprinderi industriale. Pentru aceasta, la 16 decembrie 2016, în Parlament, cu majoritatea voturilor PDM, a fost adoptată Legea nr. 281, potrivit căreia a fost majorată taxa imobiliară pentru agenții economici (cu excepția agricultorilor) de la 0,1% la 0,3% din valoarea sa. Rata impozitului pe imobil în valoare de 0,3% a trecut automat în Codul civil, pe care Parlamentul l-a adoptat anterior la sfîrșitul anului 2018.

Este evident că această povară suplimentară a căzut pe umerii industriei, deoarece atelierele industriale, obiectele energetice și terenurile mari deținute de întreprinderile industriale reprezintă mai mult de 90% din imobilul supus unei taxe suplimentare. Sumele suplimentare ale impozitului pe industrie se ridică la sute de milioane de lei și acoperă aproape în întregime plățile anuale ale dobînzilor la creditele acordate Guvernului de către Banca Națională.

În acest mod, un cerc restrîns de oameni, își însușesc peste hotare, fără a fi pedepsiți, banii furați de la stat, dar se răsplătesc pentru acest lucru sutele de mii de lucrători industriali care nu au fonduri libere pentru propria lor dezvoltare. Mai mult decît atît, industria noastră, unele ramuri ale căreea s-au păstrat și au șanse să se dezvolte, are nevoie nu de taxe suplimentare, ci, dimpotrivă -de sprijin din partea statului.

Rămîne să sperăm că comisia, creată de actualul Parlament, precum și organele de urmărire penală, vor identifica vinovații și adevărații beneficiari ai banilor furați din Moldova și vor elibera industria moldovenească de această povară.

Vasile Balan

Source: noi.md

Keywords:

miliard , bani

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
911 locuitori

Răzălăi este un sat din cadrul comunei Pepeni, raionul Sîngerei. Satul Răzălăi se află la distanța de 26 km de orașul Sîngerei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 911 oameni. Localitatea a fost fondată la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.