17 january 2019, 12:45 Moldovan reality views 11519
Mierea de albini din Republica Moldova, cerută în UE
17 january 2019, 12:45 Moldovan reality views 11519

Mierea de albini din Republica Moldova, cerută în UE

Liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană a făcut ca mierea de albini produsă în Republica Moldova să devină un produs de export în spațiul comunitar. Exporturile de miere de albini au crescut de zece ori, ajungînd la 14 milioane de dolari anual. Cea mai mare parte a mierii moldovenești ajunge pe piața comunitară.

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, menționează pe blogul său că Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, suportul Guvernului SUA prin proiectul Agricultură Performantă și entuziasmul apicultorilor moldoveni au fost cele trei ingrediente necesare pentru ca mierea de albine să devină produs de export.

Aproape tot volumul de miere moldovenească exportată ajunge în UE. România, Italia și Franța consumă 2/3 din mierea moldovenească destinată exporturilor, potrivit lui Veaceslav Ioniță.

Expertul consideră că majorarea volumelor de export, dar și prețul mierii, poate fi asigurată în următorii ani, prin trecerea la producerea și certificarea mierii ecologice. Cu suportul Programului SUA Agricultură Performantă, primele certificate apicultorii noștri le vor avea deja în vara acestui an, ceea ce înseamnă că ar putea exista perspectiva de dublare a exporturilor în următorii 2-3 ani.

Anul trecut, în Republica Moldova au fost produse aproximativ 5000 de tone de miere de albine.

Source: tvn.md

Keywords:

mierea , UE

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1896
Populația:
155 locuitori

Marchet este un sat din cadrul comunei Pogăneşti, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 56 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 155 de oameni. Satul Marchet a fost menționat documentar în anul 1896.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.