24 december 2018, 16:15 Moldovan reality views 12460
Reformat-au reformat, însă n-au mai reformat
24 december 2018, 16:15 Moldovan reality views 12460

Reformat-au reformat, însă n-au mai reformat

După un sfert de secol de reformare a sistemului moldovenesc de educație experții spun că acesta necesită reforme radicale, pentru a reveni la ceea ce a fost. Mulți menționează că pe parcursul multor ani această ramură strategică a fost lăsată "în mila" politicienilor, nu a specialiștilor, iar aceştia un implementau reformele reieșind din interesele politice imediate.

Un șir de țări din fosta URSS deja de mai bine de un sfert de secol se tot debarasează de tot ce se practica pe vremea țării unite. Printre cele "inacceptabile" s-au pomenit a fi sistemele sovietice de educație și de sănătate. Acum în ţara noastră totul este reorganizat ca în Europa. În discursurile guvernanților de diverse ranguri termenul "european" mai că a devenit o mantra, sonorizată la lansarea proiectelor, darea în exploatare a unităților de menire social-culturală, la evenimentele festive și chiar la parastase.

Englezii nu încetează să ne mire

Între timp, nimănui nu-i trece prin cap că ura față de trecutul sovietic ne lipsește de practicile bune ale acestui sistem educațional, care și acum este considerat unul dintre cele mai bune din lume. Și dacă pentru mulți dintre cetățenii noștri contează opiniile liderilor țărilor europene și SUA, există asemenea exemple. John Kennedy, cel de-al 35-lea președinte SUA spunea: "Educația sovietică este cea mai bună din lume. Noi trebuie să preluăm multe de la ei. URSS a cîștigat războiul cosmic pe băncile școlii". Și activistul public izraelian Iacob Kedmi apreciază înalt educația sovietică: «Țara noastră este faimoasă prin dezvoltarea tumultoasă a industriilor bazate pe tehnologii avansate, nivelul cărora nu cedează în fața celor americane și sînt mai bune ca cele europene, ba chiar le şi depășesc. Dar aceasta a fost posibil grație faptului că în Israel au venit foștii cetățeni sovietici și au construit aceste industrii. Ceea ce demonstrează că URSS avea cel mai bun sistem de învățămînt general și profesional din lume».

Despre influența sistemului sovietic de educație asupra actualului sistem educațional englez relatează revista „Economist". În articolul publicat recent se vorbește despre Școala de matematică a Colegiului regal din Londra (King's College London Mathematics School, KCLMS), creată după modelul școlii moscovite, care poartă numele lui A. N. Kolmogorov, care de la mijlocul anilor 60 ai secolului trecut înmatriculează elevi capabili, care au împlinit 15 ani și le asigură cea mai bună instruire matematică din țară. Michael Gove, ministru britanic al Educației între anii 2010-2014, «a importat» modelul sovietic pe teren britanic. Gove şi-a propus atunci următorul scop: tuturor copiilor, indiferent de nivelul bunăstării lor materiale, să li se ofere posibilitatea de a primi cunoștințe la matematică și fizică «de nivelul Eton». Adică, Michael Gove a calchiat sistemul sovietic, în care copiii capabili aveau acces gratuit la studii în școlile specializate în matematică.

Acum Guvernul Marii Britanii a anunțat că numărul școlilor de acest fel trebuie să crească.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

reforma

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1571 locuitori

Mărcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Mărcăuţi şi Mărcăuţii Noi. Localitatea este situată la o distanţă de 24 km de oraşul Briceni şi 220 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1571 oameni. Prima atestare documentară a localităţii datează din aprilie 1620, cînd acesta este trecut într-un act al cancelariei domneşti ca satul Marcovăţ din ţinutul Hotin.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.