18 november 2018, 13:00 Moldovan reality views 13645
Vaccinarea: cum niște copii sănătoși au ajuns să fie izgoniți
18 november 2018, 13:00 Moldovan reality views 13645

Vaccinarea: cum niște copii sănătoși au ajuns să fie izgoniți

S-ar părea că scandalul iscat de interdicția de frecventare a școlii de către copiii nevaccinați s-a calmat. De fapt, problema  persistă.

La 21 august, curent, a apărut  un ordin comun al Ministerelor sănătății, muncii și protecției sociale și al educației, culturii și cercetării ”Privind măsurile suplimentare  de îmbunătățire  a situației epidemiologice de rujeolă”, care a închis ușile școlilor pentru  4935 de copii din țară. Primul sunet a răsunat nu pentru ei. Și toate pentru că ei nu au fost vaccinați contra rujeolei.  Copiii sănătoși s-au pomenit  niște izgoniți.  

Ce anume a fost încălcat?

Acest ordin a încălcat principiul egalității («toți cetățenii RM sunt egali» - ar. 16), drepturile și libertățile  copiilor,garantate de Constituție –dreptul la viață și inviolabilitatea fizică și psihică   (art. 24), dreptul la viață intimă, de familie și privată (statul s-a angajată să o respecte și să o protejeze  – art. 28), dreptul la educație («este garantat de   învățămîntul general obligatoriu, cel liceal, profesional, superior, precum și de alte forme de educație și formare avansată», «educația publică este gratuită  » – art. 35), dreptul la muncă (art. 43, dacă nu are posibilitatea să beneficieze de educație, cum pe viitor omul își va putea  realiza dreptul la muncă  ?).

Constituția RM mai garantează  libertatea conștiinței, care "trebuie să se manifeste în spiritul toleranței și al respectului reciproc" (art. 31). În plus, limitarea drepturilor sau libertăților «nu poate afecta existența dreptului sau al libertății » (art. 54).  Legea fundamentală mai garanrtează  persoanelor drepturile lezate de autorități - o persoană drepturile căreia au fost lezate printr-un act administrativ poate solicita recunoașterea dreptului, abrogarea acestui act și compensarea daunelor  (art. 53).

Este grav faptul, că  așa de ușor pot fi distruse viețile  mai multor mii de cetățeni (copii și părinții lor) print-un simplu ordin a două ministere.  Însă asta permite și  Legea privind supravegherea sănătății publice: «Accesul copiilor în colective, instituții de învățămînt și instituții de odihnă este condiționat de existența  vaccinărilor prevăzute de imunizarea profilactică sistematică  » (art. 52, p. 6), adoptată în a. 2009. Adică, dacă în ajunul alegerilor  ordinul va fi anulat, legea va rămîne în vigoare.  Și în orice clipă  poate fi butonată discriminarea conform  criteriului vaccinării.  E straniu că aceasta nu s-a făcut mai înainte.  

Dar dacă copiilor nevaccinați  le este interzis să frecventeze școala, atunci lor ar trebui să le fie oferită o altă metodă de educație. La ministerul educației ni s-au explicat următoarele : educația la domiciliu  este organizată,  pe o perioadă de timp, pentru  copiii și elevii care din motive de sănătate sau fiind invalizi nu au posibilitatea să se deplaseze.  Legislația în vigoare nu prevede   alte excepții .  

În cadrul audierilor parlamentare reprezentantul Ministerului justiției Nicolae Eșanu a declarat, că statul nu este obligat  să asigure accesul la educație pentru fiecare. În același timp, el îi lipsește pe copiii sănătoși, care nu au fost vaccinați, de posibilitatea  de  învăța laolaltă cu ceilalți.   Încotro mergem? Reiese, că pentru acești copii trebuie să construim grădinițe și școli aparte? Sau rezervații pentru existența lor izolată? 

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
663 locuitori

Secăreni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Secăreni și Cornești. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Hîncești și la 76 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 663 de oameni. Satul Secăreni a fost menționat documentar în anul 1420.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.