11 august 2018, 17:00 Moldovan reality views 9909
Popovici: Nu mai sînt state în care istoria să fie predată în baza principiului etnic
11 august 2018, 17:00 Moldovan reality views 9909

Popovici: Nu mai sînt state în care istoria să fie predată în baza principiului etnic

Nicăieri în Europa nu se mai predă istoria în baza principiului etnic, ci se predă disciplina generală – „Istoria", afirmă Corneliu Popovici, consilier prezidențial în domeniul Educației, culturii și cercetării.

Consilierul a subliniat că nici în țările vecine, cum ar fi România, istoria nu se predă în baza principiului etnic, ci în baza unei viziuni moderne, astfel încît să fie evitat etnocentrismul.

Potrivit lui, în Moldova prin menținerea disciplinei „Istoria Românilor", se urmăresc anumite scopuri politice, care contravin intereselor țării.

„Din punct de vedere a curriculumului școlar, a principiilor contemporane de predare a istoriei în școală, nu mai sînt state în Europa unde istoria să fie predată în baza principiului etnic, în baza acestui principiu s-a predata în sec. XIX, acum se predă în baza principiului statal. Chiar și în România din 1997, practic 20 de ani, nu se mai predă Istoria Românilor ca disciplină, ci se predă disciplina Istoria. Probabil cei de la guvernare care au anumite viziuni referitor la Moldova prin menținerea acestei discipline nu-și doresc altceva decît să-și atingă anumite scopuri politice, care nu concordă cu interesele R. Moldova", a relatat Popovici.

Consilierul a amintit despre încercările șefului statului de a introduce Istoria Moldoveiîn programul școlar, inițiative care au fost respinse de guvernare.

„Guvernarea se pronunță vehement împotriva introducerii acestei discipline. Ne aducem aminte despre inițiativa președintelui de a scoate al referendum acest subiect, inițiativa a fost însă blocată. Și scrisorile adresate Guvernului au fost, de asemenea, ignorate", a subliniat Corneliu Popovici.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1781
Populația:
1297 locuitori

Mocra este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Din componenţa comunei fac parte localităţile Şevcenco, Basarabca, Zaporojeţ și Mocra. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 100 km de Chișinău. Populaţia satului Mocra alcătuia 1297 de oameni în anul 2011. Satul Mocra a fost menționat documentar în anul 1781.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.