25 september 2018, 11:07 Moldovan reality views 8369
Numărul studenților cazați în cămine este în scădere
25 september 2018, 11:07 Moldovan reality views 8369

Numărul studenților cazați în cămine este în scădere

Numărul studenţilor cazaţi în cămine, a scăzut aproape de două ori în ultimii şapte ani.

Potrivit datelor Biroului de Statistică, dacă în 2010 erau aproape 20 de mii de tineri, peste cinci ani cifra a scăzut pînă la 15.400, iar în anul de studii 2017-2018 - doar 11 mii 700 de tineri au beneficiat de aceste servicii.

Administratorii universităţilor explică acest fenomen prin scăderea numărului de studenţi.

"Factorul demografic, plecările acestea masive a studenților înmatriculați și în Romînia și în Europa ne afectează. E dureros. Nu ține de competența Universității de Stat din Moldova. Cu toate că ne străduim să găsim acțiuni concrete, mecanisme, pentru a păstra talentele", a spus rectorul USM, Gheorghe Ciocanu.

În aceste condiții dispare şi concurența între tinerii care aleg, totuși, să stea la cămin.

"Eu stau în căminul 4 al USM. Mi-a fost foarte ușor să-mi găsesc cămin. Am scris cerere, mi-au oferit un loc de cămin și atît. A fost ușor. "

Şi numărul căminelor este în scădere. În ultimii doi ani, trei clădiri care aparțineau Universității de Stat au fost demolate. De exemplu, terenul pe care se aflau căminele 6, 7 și 8 a fost transmis unei companii de construcții în 2013, de către Guvernul Filat. Hotărîrea de Guvern privind demolarea clădirilor a fost propusă și semnată de către ministrul Educației de atunci, actualul lider PAS, Maia Sandu. În prezent, terenul s-a transformat în șantier unde se înalță un bloc cu 50 de apartamente. O imagine deplorabilă, spun studenții.

"Acum studenții trebuie să-și găsească sau gazdă sau să stea în alte cămine, astfel este mult mai costisitor să-și ia o gazdă și într-un fel în căminele noi se simt străini. Acum nu mai există acea comunitate între jurnaliști. "

"Odată cu închiderea căminului pentru jurnaliști s-a pierdut o istorie a lor pentru că era importantă coeziunea lor."

În prezent, în țară sînt peste 70 de cămine studenţeşti.

Source: publika.md

Keywords:

studenţi , cămin

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
0 locuitori

Suhaia Rîbnița este un sat din cadrul comunei Cobasna din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Rîbnița și la 126 km de Chișinău. În prezent este o localitate depopulată. Satul Suhaia Rîbnița a fost înființat în secolul XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.